Τελ. ενημέρωση 13:50
Το sell off στα ομόλογα παίρνει νέες διαστάσεις και πλέον αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους επενδυτές ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στις αγορές μετοχών.
Το Bund χτυπήσε νέο ιστορικό υψηλό στο 3%, με το αμερικανικό δεακετές σε υψηλό μετά το 2007, στο 4,87%, ενώ η πραγματική απόδοση του δεκαετούς έφτασε επίσης σε υψηλό μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση στο 2,44%.
Το sell-off ήταν εμφανές σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με σημαντικές απώλειες σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 (-1,37%) έκλεισε σε χαμηλό 4 μηνών και ο δείκτης έχει πλέον χάσει σχεδόν 8% από την πρόσφατη κορυφή του στα τέλη Ιουλίου. Αυτό το αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο sell-off μέχρι στιγμής για φέτος, έχοντας πλέον ξεπεράσει την κλίμακα των ζημιών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου την εποχή της κατάρρευσης της SVB. Εν τω μεταξύ, ο Stoxx 600 επέστρεψε στα επίπεδα που παραβίασε για πρώτη φορά το 2023 στις 6 Ιανουαρίου.
Δεν έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Kevin McCarthy καθαιρέθηκε αργά χθες το βράδυ αφήνοντας ένα τεράστιο κενό με μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πώς θα καλυφθεί πριν από την επόμενη προθεσμία για το shutdown στις 17 Νοεμβρίου.
Ο τίτλος των ημερών ήταν ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν απροσδόκητα στα 9.610 εκατ. (έναντι 8.815 εκατ. που αναμένονταν), ανεβάζοντάς τες από το χαμηλό δύο ετών τον Ιούλιο. Αυτό άλλαξε σημαντικά το αφήγημα της τελευταίας έκθεσης, όταν οι θέσεις εργασίας έφτασαν σε χαμηλό δύο ετών και υπήρχε μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η στενή αγορά εργασίας είχε αρχίσει να χαλαρώνει.
Φυσικά, με το αριστερό έχει μπει για τα καλά ο Οκτώβριος και για το Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να κοκκινίζουν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το ταμπλό, φέρνοντας την αγορά στα όρια του εκθετικού ΚΜΟ 200 (ημερήσιο γράφημα). Το χθεσινό sell off είχε χαρακτηριστικά ξεπουλήματος καθώς όσοι επενδυτές επέμειναν καρτερικά μια αντίδραση, αναγκάστηκαν να πουλήσουν ενεργοποιώντας stop που έφεραν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.
Η διόρθωση και ιδιαίτερα στις τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, ειδικά καθώς στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, παραμένουν τα υψηλά gap των εκλογών, προς τα 2,50 και 1,18 ευρώ περίπου, αντίστοιχα. Όταν αρχίζουν σταδιακά να κλείσουν αυτά, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να βρουν έναν ρυθμό και να δώσουν μια ώθηση στην αγορά. Πιθανώς λοιπόν να δούμε ένα νέο τεστ σε κρίσιμες στηρίξεις με τους πωλητές πλέον να στοχεύουν προς τον 200αρη στις 1.160 μέχρι τις 1.140 μονάδες, προτού η αγορά βρει ξανά τα πατήματά της για μια νέα ανοδική κίνηση, και όλα αυτά με βάση την εικόνα στις διεθνείς αγορές.
Από την άλλη, ελάχιστο όριο κεφαλαιοποίησης 40 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που θα μπαίνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και νέα ελάχιστα όρια διασποράς των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών προωθεί ο όμιλος «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ», μέσω αλλαγών στον κανονισμό λειτουργίας του ΧΑ που σχεδιάζεται να μπουν σε ισχύ στις αρχές του 2024.
Ειδικά για την ελάχιστη διασπορά των μετοχών των εισηγμένων τα νέα όρια θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο CEO του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος, ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση. «θέλουμε να σταματήσουν τα αστεία με αυτή τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος διευκρινίζοντας πως τα νέα όρια διασποράς θα ισχύσουν και για τις ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις αν και θα τους δοθεί και μια μεταβατική περίοδος για ένα έτος.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί σήμερα κατά αναζητεί στηρίγματα φλερτάροντας εντόνως με τα επίπεδα του εκθετικού ΚΜΟ 200. Πλέον κινείται με οριακή άνοδο 0,09% στις 1.169,42 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει ήπια άνοδο 0,37% στις 2.8035,89 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να μάχεται πέριξ των 898,78 μονάδων, μετά τη βουτιά που έκανε χαμηλότερα από τις 880 μονάδες.
Στις τράπεζες, αντίδραση βγαίνει από την ΕΤΕ στο 2,79% και τα 5,16 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,86%, την ΑΛΦΑ στο 1,78% και τη Eurobank στο 1,01% και τα 1,45 ευρώ.
Σε νέο χαμηλό 52 εβδ. βυθίζεται η Τέρνα Ενεργειακή στα 13,89 ευρώ, με απώλειες 2,05%, με τη Μυτιληναίος στο -2,01% και τα 32,16 ευρώ.
Βαριες απώλειες καταγράφει επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,69%, με τη Lamda στο -1% και τη Cenergy στο -1,57%.
Ήπια αντίδραση που δε πείθει από την ΕΧΑΕ στο 1,43% και τη ΔΕΗ στο 1,06%.