Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης - Κυριάρχησε η μεταβλητότητα με υψηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης - Κυριάρχησε η μεταβλητότητα με υψηλό τζίρο
Εμφανές και έντονο ήταν το αίσθημα νευρικότητας και η αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο.

Εμφανές και έντονο ήταν το αίσθημα νευρικότητας και η αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια και της σημερινής συνεδρίασης, με την ευρωπαϊκή στήριξη μετά τις καταστροφές και τις περιουσίες των πολιτών που επλήγησαν στη Θεσσαλία να γλιτώνουν την αγορά από τα χειρότερα.

Το ΧΑ έφτασε να δοκιμάσει μέχρι και τα επίπεδα των 1.236,50 μονάδων, προτού μαζέψει μερικώς στη συνέχεια με κυρίαρχη τη μεταβλητότητα. Το σενάριο να βρισκόμαστε ακόμη σε ένα «flat correction έχει ακόμη κάποιες πιθανότητες όσο ο ΓΔ παραμένει πανω απο τις 1.227 μονάδες αλλά το momentum δεν ειναι πολυ ενθαρρυντικό.

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο η αγορά συνεχίζει να κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, καθώς οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και το καταστροφικό σκηνικό στην περιοχή που ασκεί πιέσεις στα δημοσιονομικά αλλά και στην κυβέρνηση, επισκίασαν σημαντικά την παραπών θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, εως και 2,25 δισ. ευρώ θα δοθούν στη Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως ανέφερ ε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, με κεντρικό άξονα την ευρωπαϊκή αρωγή στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. H κ. Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς πρόκειται περί μίας Ένωσης αλληλεγγύης, και έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης βοήθειας αλλά και μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε τα 5 «κανάλια» μέσα από τα οποία θα διοχετευθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την χώρα μας.

Aξίζει να επισημάνουμε πως όσοι πίεζαν την αγορά στις τελευταίες συνεδρίασεις και δη τις τράπεζες μέσω short θέσεων στα παράγωγα και όταν όλο το τρίμηνο είχε cash and carry arbitrage, φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής (με την επιστροφή από τις 1.234,02 μονάδες στις 1.259,50 μονάδες), να κλείνουν άμεσα θέσεις προτού «καούν» με την αναβάθμιση. Βέβαια, η εικόνα της Δευτέρας μπέρδεψε αρκετά την κατάσταση, εν αναμονή μάλιστα και της λήξης της σειράς παραγώγων (δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές) της χρονιάς, οπότε η μεταβλητότητα είναι αυξημένη.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,30% στις 1.246,88 μονάδες, με τον τζίρο στα 105,4 εκατ. ευρώ, ενώ και στις δημοπρασίες εντάθηκε μερικώς το κλίμα πιέσεων. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,26% στις 3.018,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,22% στις 963,14 μονάδες.

Σωρεία πακέτων συνολικού ύψους 19,38 εκατ. ευρώ σε πολλούς τίτλους με υψηλότερα σε αξία σε ΟΤΕ (7,64 εκατ. ευρώ), Eurobank (1,5 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (1,43 εκατ. ευρώ) σε τιμές 13,51 ευρώ, 1,50 ευρώ και 2,984 ευρώ αντίστοιχα.

Στις τράπεζες η Πειραιώς βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο, υποχωρώντας εκ νέου κατά 1,55% στα 2,916 ευρώ, με την εικόνα να διασώζεται για τις υπόλοιπες τρεις καθώς η ΕΤΕ έκλεισε στο 0,14% και τα 5,76 ευρώ, η Alpha στο 0,04% και τα 1,361 ευρώ και η Eurobank σταθερή στα 1,47 ευρώ.

Την αγορά κράτησαν σήμερα η Μυτιληναίος με κέρδη 1,85% στα 35,18 ευρώ, η ΕΕΕ στο 0,99% και τα 26,53 ευρώ, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,27% και τα 12,76 ευρώ.

Ήπια άνοδο 0,68% κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή στο 16,26 ευρώ, όπως και τα διυλιστήρια, που προσπαθούν να ανακάμψουν.

Εν αντιθέση με τον ΟΤΕ που βρίσκεται υπό στενό κλοιό πιέσεων καταγράφοντας πτώση 1,9% στα 13,39 ευρώ. Πτωτικά επίσης ΔΕΗ (-1,05%), ο ΟΠΑΠ (-1,09%), η Τιτάν (-1,24%) και η Jumbo (-1,86%).

Υψηλές πιέσεις σε Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, και Lamda.

Ευρύτερα, traders και επενδυτές αναμένουν κυρίως την αυριανή πολύ σημαντική ανακοίνωση της πορεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως οι αγορές παρά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη, συνεχίζουν να τιμολογούν με σχετικά υψηλές πιθανότητες (41%) μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτή του μήνα. Η τελευταία φορά που υπήρχαν τόσες αμφιβολίες για μια απόφαση της ΕΚΤ ήταν τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της SVB, αν και τότε το ερώτημα ήταν περισσότερο μεταξύ 25 μ.β έναντι 50 μ.β και όχι αν θα υπάρξει αύξηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider