AXIA: Μεγαλύτερο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με την επενδυτική βαθμίδα έναντι της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AXIA: Μεγαλύτερο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με την επενδυτική βαθμίδα έναντι της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές
Γιατί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει μεγαλύτερα οφέλη από την επιστροφή του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Έρχέται «κύμα» εισροών. Η σημασία του timing και οι τοποθετήσεις των διάφορων funds.

Μετά την έκβαση και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης με την επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα «σε λίγες εβδομάδες, αν όχι σε λίγες ημέρες».

Η δήλωση αυτή εξέπληξε την αγορά, σύμφωνα με την AXIA, με τους αναλυτές να αναλύουν - υπό το πρίσμα αυτής της δήλωσης - και να ποσοτικοποιούν την πιθανή ανοδική κίνηση της αγοράς από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το εν συνεχεία, πέρασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών.

Η AXIA στοχεύει στο: α) να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της αναβάθμισης σε «investment grade» και σε αναπτυγμένη αγορά, τόσο ως προς το χρονικό ορίζοντα όσο και ως προς τη σχετική σημασία, β) να σκιαγραφήσει τα τρία στάδια εισροών από funds προς τις ελληνικές μετοχές, εκ των οποίων το πρώτο αφορά σε «flexible» funds, δηλαδή funds με μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων που μπορούν να τοποθετηθούν πιο πρώιμα σε τυχόν αναβαθμίσεις, το δεύτερο σχετίζεται με «active» funds (ενεργή διαχείριση), με περιορισμούς σε τοποθετήσεις γύρω από οικονομίες που δε διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα (η πλειονότητα των συγκεκριμένων funds) και το τρίτο σχετίζεται με «passive» (παθητική διαχείριση) και «minority active funds» που απαιτούν το καθεστώς της αναπτυγμένης αγοράς και γ) να εξετάσει την παγκόσμια δομή της αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων (ενεργής έναντι παθητικής διαχείρισης). Να σημειωθεί πως ο CEO του ΧΑ, Γιάννος Κοντόπουλος, έχει δηλώσει ότι «το 60% - 70% των σταδιακών εισροών προς το Χρηματιστήριο θα αφορούν και θα εστιάζουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ μόλις το 30% - 40% θα αφορούσε στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου».

Έτσι, τα βασικά ευρήματα της AXIA είναι:

α) Το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές είναι διαφορετικό, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να είναι επίκεινται, αλλά η αναβάθμιση της αγοράς ενδέχεται να καθυστερήσει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με το πρώτο του 2025 για τους index providers, FTSE και MSCI αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

β) Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί το βασικό «μοχλό» γύρω από τις εισροές κεφαλαίων. Με βάση τη δομής της αγοράς (σε top down ανάλυση), η AXIA εκτιμά ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθούν κατά 2,3 φορές. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην είναι «index funds» (δεν ακολουθούν - ευθυγραμμίζονται με τους δείκτες), αυτό συνεπάγεται ότι η πλειονότητα των funds (με συγκεκριμένες εντολές) θα μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, ανεξαρτήτως από την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Επίσης, τα «passive funds» που συνδέονται με το καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών αποτελούν μόλις το 14% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, κάτι που συνεπάγεται ότι είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική και μεγάλη εικόνα της αγοράς. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

γ) Οι μελλοντικές ροές θα καθοδηγούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη, με την AXIA (στο βασικό της σενάριο) να εκτιμά πως το re - rating μπορεί να αγγίξει το 45% έως τα τέλη του 2024. Το ισχυρό «ράλι» που έχει καταγράψει το Χρηματιστήριο Αθηνών και που φτάνει το 40% από τις αρχές του έτους, καθιστώντας την, τη δεύτερη καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά σε όρους δολαρίου (ακόμα διαπραγματεύεται με discount της τάξεως του 30% έναντι των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων αγορών - εκτός των ΗΠΑ - με βάση το 12μηνο forward P/E), βασίστηκε σίγουρα στην υψηλότερη κατανομή των funds των αναδυόμενων αγορών, αλλά και στην αυξημένη θέση των «flexible funds non - index» funds. Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των «active» funds θα είναι επιλέξιμα για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές, οι μελλοντικές ροές θα βασίζονται στα ισχυρά θεμελιώδη στο μακροοικονομικό και το μικροοικονομικό μέτωπο.

AXIA

Ευρύτερα, αυτό θα επιτρέψει στο Χρηματιστήριο να συγκλίνει προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σχετικά με τη συνολική κεφαλαιοποίηση ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, με την AXIA να εκτιμά ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, οδηγώντας σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εγχώριας αγοράς κατά 45% παρά τις ενέργειες των κεφαλαιαγορών που συνήθως ανθίζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Να σημειωθεί πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 40% περίπου, αν και αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα Για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ρευστότητα αυξήθηκε κατά 47,4%, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να φτάνει στα 109 εκατ. ευρώ έναντι 74 εκατ. ευρώ το 2022.

AXIA

δ) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AXIA, ο αντίκτυπος των ροών από τα «passive» funds θα είναι αμελητέος, καθώς εκτιμά ότι τα ETF αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% της σημερινής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, με τα περισσότερα εξ αυτών να ακολουθούν τον MSCI. Αν και θα υπάρξουν κάποιες αρχικές εισροές από τη συγκεκριμένη κατηγορία των funds, καθώς αυξάνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές (κυρίως από την MSCI τον Ιούνιο του 2025) θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ορισμένες εκροές, οι οποίες ωστόσο θα είναι αμελητέες.

Στη βάση αυτών, η AXIA προχωρά και σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 6,40 ευρώ πλέον από 5,30 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «buy», ως αποτέλεσμα του ταχύτερου, από το αναμενόμενο, re - rating της κεφαλαιοποίησης της αγοράς (ως ποσοστό του ΑΕΠ) που οδηγεί επίσης σε έναν υψηλότερο δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας των μετοχών (share velocity).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Παραμένει στην κορυφή του κόσμου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Έρχεται «θερμό» δεύτερο εξάμηνο για το Χρηματιστήριο με εγγύηση το 37,52%

UniCredit: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023 - 2024 έναντι της Ευρωζώνης με «μπόνους» από πλεόνασμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider