Rebound στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό 2 μηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rebound στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό 2 μηνών
Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις απώλειες της Τετάρτης - Των κερδών ηγούνται Μιλάνο και Μαδρίτη με «άλμα» σχεδόν 2%.

Τελευταία ενημέρωση 12:34

Στην αντεπίθεση οι ευρωαγορές μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης με ώθηση από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στόχο να «ξορκίσουν» το «κόκκινο» 3x3, μπαίνοντας με το «δεξί» στον Ιούνιο ενώ οι ελπίδες πως το «δράμα» με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ θα έχει αίσια έκβαση αναπτερώνονται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,79% στις 455 μονάδες, απομακρυνόμενος από τα χαμηλά 2 μηνών που άγγιξε χτες, με τους περισσότερους κλάδους στα «πράσινα», ενώ οι μετοχές ενέργειας και λιανεμπορίου ηγούνται των κερδών με +1,2% και +1,3%, αντίστοιχα. Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,80% στις 4.251 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ισχυροποιείται 1,10% στις 15.835 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 7.486 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,83% στις 7.157 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο κάνει άλμα 1,90% στις 26.544 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είναι στο +1,3% και τις 9.167 μονάδες.

Ο Stoxx 600 είχε απώλειες 3,19% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Πάντως, ο Μάιος ήταν μήνας - ορόσημο για ράλι των τεχνολογικών μετοχών και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, ισχυροί παίκτες όπως η ASM International έδωσαν ώθηση στον κλάδο που ισχυροποιήθηκε κατά 6,71%. Στις ΗΠΑ, ο Nasdaq έκανε άλμα 5,8%, με την υπεραπόδοσή του να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, που συμπαρέσυρε και την μετοχή της Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους, απομακρύνοντας έτσι λίγο περισσότερο το φάσμα της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το νομοσχέδιο έλαβε 314 ψήφους, 165 Δημοκρατικών και 149 Ρεπουμπλικάνων, ενώ 117 μέλη του σώματος το καταψήφισαν, 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί. Μένει πλέον να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να διαβεβαιώνει νωρίτερα χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

Μάκρο

Στο μέτωπο των «μάκρο», ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3% από 5,6%. Ο μεταποιητικός PMI για το σύνολο της Ευρωζώνης «διολίσθησε» σε χαμηλό 36 μηνών. Ειδικότερα, ο PMI υποχώρησε στις 44,8 μονάδες από τις 45,8 μονάδες του Απριλίου, παραμένοντας κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η Γερμανία ανακοίνωσε χτες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, ο οποίος γνώρισε σημαντική υποχώρηση και έφθασε το 6,3%. Ο πληθωρισμός της Γαλλίας αποκλιμακώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Παράλληλα, η ιταλική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη άνω των προσδοκιών στο α’ τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 1,9% από το 1,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Χτύπησε» κορυφή παγκοσμίως το Χρηματιστήριο Αθηνών

Alpha Bank: Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα - Τέλος στα σενάρια στασιμοπληθωρισμού

Jefferies: «Ούριος άνεμος» θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - «Top pick» η Εθνική

gazzetta
gazzetta reader insider insider