Με ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ σε υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ σε υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Με Νέα Υόρκη και Λονδίνο εκτός (αργία) η κίνηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο στόχαστρο οι 1.260 μονάδες.

Ενημέρωση 13:15

Παρά την αργία της αμερικανικής αγοράς αλλά και του Λονδίνου, ο τόνος για την εγχώρια αγορά είναι πέρα για πέρα θετικός. Παρά τις υψηλές πτήσεις σε όλο το μήκος του ταμπλό, οι αναλυτές εκτιμούν πως είμαστε στην αρχή ακόμη ενός μεγάλου «bull market».

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που επανέρχονται σταδιακά σε πιο υψηλά επίπεδα, κλείνοντας τα ακόμη μεγάλα discounts σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και άλλες τράπεζες, αλλά και ο κλάδος της ενέργειας των κατασκευών και της πληροφορικής που προμηνύουν πολύ θετικές εξελίξεις.

Οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο για τους «ταύρους» και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν σε μια σημαντική στήριξη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το insider.gr όταν οι ισχυρές αποδόσεις των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών συνοδεύονται από ένα πλαίσιο σταθερών και, κλιμακούμενα, υψηλών χρηματικών διανομών, σε ένα βάθος δεκαετίας, τότε οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

Τα μερίσματα, οι επιστροφές κεφαλαίου, οι διανομές από κέρδη παλαιότερων χρήσεων και από ειδικό αποθεματικό, αποτέλεσαν τη βάση τροφοδότησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και «πρόσδεσης» πολλών χαρτοφυλακίων με το Χρηματιστήριο Αθηνών, λειτουργώντας παράλληλα ως παθητικό εισόδημα αλλά και ως «ανάχωμα» στις αρκετές βίαιες μεταπτώσεις της ρηχής εγχώριας αγοράς.

Με την πάροδο των ετών και τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που συνδυάζεται με την ισχυροποίηση των business plan των εισηγμένων εταιρειών και τη στροφή σε ένα πιο εξωστρεφές προφίλ, με διεύρυνση και είσοδο σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων (μεγαλύτερη έμφαση στην «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση), τόσο οι χρηματικές διανομές αυξάνονται, όσο και οι αποδόσεις που προσφέρουν απευθείας στο ταμπλό της αγοράς.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ανέφεραν στο insider.gr «πως φυσικά θα επηρεαστεί το ΧΑ από οποιαδήποτε σημαντικά αρνητική κίνηση διεθνώς. Το «growth story» της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με το άνοιγμα της προς τα έξω, είτε μιλάμε για τουρισμό, είτε εξαγωγές είτε επενδύσεις από το εξωτερικό. Οπότε δεν τίθεται θέμα να μην υπάρξει contagion. Επιπλέον εάν πάει κάτι άσχημα έξω, ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να θελήσουν να κλειδώσουν αποδόσεις από Ελλάδα εάν χάνουν από άλλα χαρτοφυλάκια. Φυσικά τα από πιο πάνω εχουν να κάνουν με ένα αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό».

«Εάν δεν υπάρξει κάτι τόσο αρνητικό, το ΧΑ θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται επειδή συνεχίζει να είναι σχετικά φτηνό (οι εταιρίες ενισχύουν την κερδοφορία τους) ενώ παράλληλα η οικονομία ενισχύεται, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο ενώ περιμένουμε upgrade τόσο για την οικονομία (sooner) όσο και για την αγορά (later)», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Επιπλέον, τα επιχειρηματικά deals και τα ισχυρά θεμελιώση υποστηρίζουν στο έπακρο τη θετική δυναμική της αγοράς. Σε ένα από αυτά, το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΥΝΑΓΚΙ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, απέκτησε η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της Motor Oil Renewable Energy.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή «τo άλμα διαφυγής από την συσσώρευση στις 1.130 μονάδες έγινε και μάλιστα με ένα εκκωφαντικό +6,1% την Δευτέρα η οποία είναι η καλύτερη συνεδρίαση σε ημερήσια κέρδη για το 2023. Η ένταση των αγοραστών ήταν τέτοια που άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες στην περιοχή 1.134 - 1.137 μονάδων αν και πρακτικά ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την διαπραγμάτευση του από τα επίπεδα των 1.190 μονάδων αφού οι κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές ξεκίνησαν με ανοδικά χάσματα άνω του 3%. Οι ταλαντωτές επέστρεψαν σε υπερτιμημένες ζώνες ξαναβρίσκοντας τα υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ οι τζίροι που ήταν ένα βασικό ζητούμενο κινήθηκαν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό παρά την διόρθωση που μεσολάβησε στο μέσον της εβδομάδας υποστηρίζοντας την διάχυση της ανόδου σε μεγάλο πλήθος εταιριών. Αν και η αγορά χρωστάει μια διόρθωση μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας τοπικές αδυναμίες περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη αντικατοπτρίζοντας την δυναμική που έχει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα, η αγορά έδειξε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό βάζοντας ένα στοιχείο θετικής αυτονόμησης σε βραχυπρόθεσμο – τουλάχιστον – ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών την ερχόμενη εβδομάδα υποστηριζόμενη από την αισιοδοξία των συμμετεχόντων και τους αυξημένους τζίρους (και συμμετοχή κωδικών) που παρατηρούνται μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Παράλληλα «πράσινο φως» για το θέμα του χρέους άναψαν Μπάιντεν και Μακάρθι. Οι δυο τους συναντήθηκαν εχθές και συμφώνησαν για την αύξηση του ορίου χρέους που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών με στόχο την έγκρισή της από το Κογκρέσο πριν τη λήξη της διορίας της 5ης Ιουνίου. Έτσι, ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν την κήρυξη μιας στάσης πληρωμών. «Καλά νέα», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, παροτρύνοντας εκ νέου τα μέλη των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου να υιοθετήσουν τη συμφωνία το ταχύτερο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να χαμήλωσε από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά αλλά συνεχίζει να διατηρεί το θετικό πρόσημο, με ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές και τοποθετήσεις στο φουλ σε ΜΟΗ (3,5%), ΕΧΑΕ και ΟΤΕ. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,44% στις 1.220,89 μονάδες με τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ, χαμηλός λόγως της απουσίας των ξένων. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,29% στις 2.970 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,29% στις 1.001 μονάδες.

Σε άκρως θετική τροχιά οι μετοχές της ΕΧΑΕ (2,77%), της MOH (3,5%), του ΟΤΕ στο 1,57%, της ΔΕΗ (1,13%), και της Aegean στο 1,07%.

Στις τράπεζες καταγράφονται κάποιες ήπιες πιέσεις με την Alpha Bank στο -0,28%, την ΕΤΕ στο -0,52% και τα 6,08 ευρώ, τη Eurobank στο -0,55% και τα 1,5310 ευρώ και την Πειραιώς στο -0,5% και τα 2,786 ευρώ.

Ράλι άνω του 2% για την Intrakat, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, ElvalHalcor.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια «βαριά» χαρτιά της αγοράς «χρύσωσαν» τους επενδυτές σε βάθος δεκαετίας

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Γιατί οι κατασκευαστικές θέλουν να... «ανέβουν στο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού – Δέλεαρ τα μεγάλα έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider