Από τη «σκληρή προσγείωση» στο ισχυρό «rebound» - Τα 3+1 σενάρια της MSCI και ο αντίκτυπος στις αγορές

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από τη «σκληρή προσγείωση» στο ισχυρό «rebound» - Τα 3+1 σενάρια της MSCI και ο αντίκτυπος στις αγορές
Λιγότερο πιθανό θεωρεί πλέον, το σενάριο μιας «ήπιας προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας ο οίκος MSCI. Τα 4 σενάρια και ο αντίκτυπος σε μετοχές αλλά και σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Αισιόδοξες οι αγορές γύρω από το «πολυπόθητο» pivot της Fed.

Λιγότερο πιθανό, θεωρεί πλέον, το σενάριο μιας «ήπιας προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας ο οίκος MSCI, στον απόηχο των τραπεζικών τριγμών μετά και την κατάρρευση της First Republic Bank.

Ο ισχυρός οίκος (index provider) προβαίνει σε μια αναθεώρηση των τεσσάρων σεναρίων του για το 2023, ώστε να λάβει υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα, τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις και τις πρόσφατες μετατοπίσεις στις αγορές. Σύμφωνα με το σενάριο μιας «σκληρής προσγείωσης», ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παγκόσμιων μετοχών και αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να επιδείξει μια σταθερότητα, καθώς οι απώλειες στο σκέλος των μετοχών θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς τα κέρδη των ομολόγων. Αντιθέτως, εάν εξακολουθούσε να επιτυγχάνεται μια «ομαλή προσγείωση», το ίδιο χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 3%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και η απειλή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού φαίνεται να έχει υποχωρήσει μερικώς, εξακολουθεί να ενέχει κίνδυνος για τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, με πιθανές απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 6% στο πλαίσιο του σεναρίου ενός «ήπιου στασιμοπληθωρισμού».

MSCI

Η αισιοδοξία που διακατείχε τους επενδυτές στις αρχές του έτους έχει πλέον αντικατασταθεί από τον ρεαλισμό, εν μέσω ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των «αναταράξεων» που έχουν προκληθεί στον τραπεζικό κλάδο. Το ΔΝΤ επισήμανε πρόσφατα (στο World Economic Outlook) πως οι πιθανότητες μια «σκληρής προσγείωσης» έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υπαινίχθηκε ότι οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι μετά την τραπεζική κρίση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις εργαζομένων και τον πληθωρισμό.

MSCI

Σύμφωνα με την MSCI, τα λάθη σε επίπεδο πολιτικής είναι δύο όψεων και συγκεντρώνονται στο υπερβολικό «σφύξιμο των λουριών» της οικονομίας στα όρια της ύφεσης ή στη μη επαρκής αυστηροποίηση και στον κίνδυνο παγίωσης του υψηλού πληθωρισμού. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται γύρω από την πορεία του πληθωρισμού στις αρχές του επόμενου έτους, στη βάση της εικόνας της αγοράς ομολόγων, ίσως να είναι και υπερβολικά αισιόδοξες καθώς αναμένουν μια υποχώρηση του πληθωρισμού προς το στόχο της Fed και μειώσεις επιτοκίων προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, μια ομάδα οικονομολόγων που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έχει διαφορετική θέση, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να λαμβάνει πιο επίμονα χαρακτηριστικά, με το πολυπόθητο «pivot» της Fed να ενδέχεται να πάει πιο πίσω, προς τις αρχές του 2024.

Στη βάση αυτών, ο οίκος λαμβάνει τέσσερα διαφορετικά σενάρια ώστε να εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο στα χαρτοφυλάκια αλλά και στις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

- Έτσι, στο σενάριο μιας «ήπιας προσγείωσης», τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί σύμφωνα με τις προσδοκίες της Fed. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της Ευρωζώνης θα είναι ασθενική, αλλά ελαφρώς θετική. Επιπλέον, δεν εντοπίζονται πρόσθετοι κίνδυνοι παγκοσμίως που μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά, με το δολάριο να υποτιμάται ελαφρώς.

- Στο σενάριο της «σκληρής προσγείωσης», η «υπερ - επιθετική» νομισματική πολιτική της Fed περιορίζει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό και η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την αξιοπιστία της, εις βάρος ωστόσο μιας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία το 2023. Φυσικά, το «pivot» έρχεται ως απάντηση στην ύφεση και αποδυναμώνει περαιτέρω το δολάριο.

- Ένα τρίτο σενάριο που θέτουν οι αναλυτές είναι αυτό ενός «ήπιου στασιμοπληθωρισμού», όπου η πολιτική της Fed δεν «τιθασεύει» αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, διαβρώνει την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και ο πληθωρισμός εδραιώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από το στόχο της. Οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια επηρεάζουν την ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το δολάριο να ενισχύεται, ασκώντας πίεση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναμένεται να δεχθούν ένα πλήγμα της τάξεως του 7% και του 9% αντίστοιχα.

- Το πιο αισιόδοξο, ωστόσο, σενάριο του οίκου, κάνει λόγο για μια ισχυρή ανάκαμψη, με τον πληθωρισμό να τίθεται υπό έλεγχο και να υποχωρεί περισσότερο από τις προσδοκίες του consensus των οικονομολόγων, ενώ η οικονομική ανάπτυξη εκπλήσσει με την ανοδική δυναμική της. Οι τρέχουσες παγκόσμιες αντιξοότητες επιλύονται και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας χαλαρώνουν. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μια «εκτόξευση» των μετοχών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία (Κίνα) κατά 15%, 9% και 20% αντίστοιχα.

MSCI

Ωστόσο, για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των σεναρίων σε multi - asset χαρτοφυλάκια, δηλαδή σε χαρτοφυλάκια πολλαπλών κατηγοριών assets, ο οίκος χρησιμοποίησε ένα πλαίσιο «stress test», εφαρμόζοντας το σε ένα υποθετικό διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, που αποτελείται από παγκόσμιες μετοχές, αμερικανικά ομόλογα και ακίνητα. Σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο, ο αντίκτυπος μιας «ομαλής προσγείωσης» επιφέρει μια άνοδο της τάξεως του 3%, ενώ στο «bearish» σενάριο, αυτό δηλαδή της «σκληρή προσγείωσης», οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου παρέμειναν σταθερές, κάτι που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά έχει βάση, καθώς τα ομόλογα καταγράφουν ένα «ράλι» εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των ονομαστικών επιτοκίων, ενώ οι μετοχές δεν δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα. Το σενάριο ενός «ήπιου στασιμοπληθωρισμού», με υψηλά επιτόκια και πληθωρισμό, αποδείχθηκε χειρότερο για αυτό το χαρτοφυλάκιο, με απώλειες της τάξεως του 6%, καθώς τα ομόλογα και οι μετοχές πλήττονται ταυτόχρονα.

- Ο οίκος σημειώνει πως οι αμερικανικοί τίτλοι και αυτοί που προστατεύονται από τον πληθωρισμό καλύπτονται από τους δείκτες Markit iBoxx. Οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα από τους δείκτες MSCI. Το real estate των ΗΠΑ αντιπροσωπεύεται από τον δείκτη MSCI/PREA U.S. AFOE Quarterly Property Fund. Επιπλέον, το σύνθετο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 50% παγκόσμιες μετοχές (35% public και 15% private), 10% αμερικανικά ομόλογα, 10% αμερικανικά ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, 10% αμερικανικά ομόλογα «investment grade», 10% αμερικανικά ομόλογα «high yield» και 10% από real estate των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλό crash test τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για οικονομία και μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης στο AP: Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής λίρας με επανεκλογή Ερντογάν - Μπροστά στο «απόλυτο χάος» οι αγορές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider