Wall Street: «Καταφύγιο» στον Nasdaq βρήκαν οι επενδυτές μετά τον πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Καταφύγιο» στον Nasdaq βρήκαν οι επενδυτές μετά τον πληθωρισμό
Ο Νasdaq «ξεχώρισε» στη συνεδρίαση της Wall Street – Ο πληθωρισμός δεν έπεισε τους επενδυτές

H μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τον Nasdaq να είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν σε μετοχές τεχνολογίας μετά από την οριακή κάμψη του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,09% στις 33.531 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 4.137 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,04% στις 12.306 μονάδες.

Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,9% έναντι 5% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,1% τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά τα στοιχεία, με το 2ετές να διολισθαίνει 7,5 μονάδες βάσης στο 3,949%, ενώ 10ετές αποδυναμώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, εγείροντας ερωτήματα για τη συνέχιση της νομισματικής της πολιτικής, σε μια χρηματιστηριακή αγορά που ανησυχεί για τα υψηλότερα επιτόκια που καταπνίγουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Η αισιοδοξία για τη διατήρηση της διαδικασίας αποπληθωρισμού είναι υψηλή, καθώς τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι η υστέρηση που βλέπουμε στις τιμές των ενοικίων θα αρχίσει να φαίνεται ουσιαστικά μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Εντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. «Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, αλλά η πτώση στο 2% θα είναι πολύ πιο δύσκολη δεδομένης της ισχύος στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε.

Στα ταμπλό, οι μετοχές των Nike και Caterpillar ήταν στο κόκκινο καθώς ορισμένοι επενδυτές υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε επειδή επίκειται ύφεση ή επειδή οι ΗΠΑ είναι ήδη σε ύφεση. Οι μετοχές των Airbnb και Twilio υποχώρησαν 11,5% και 16%, αντίστοιχα, λόγω των αδύναμων οικονομικών τους μεγεθών. Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Rivian κέρδισε 9%.

Ωστόσο, παρά το τελευταίο σημάδι αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, η Wall Street είναι φαινομενικά επιφυλακτική για ένα νέο ράλι. «Καθώς περνά κάθε μήνας χωρίς επιβράδυνση στον πυρήνα του πληθωρισμού, οι πιθανότητες να φτάσουμε στις προβλέψεις της FOMC για το έτος υποχωρούν», τονίζει ο Στέφεν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Amherst Pierpont.

Μάκρο

Αξίζει να σημειωθεί πως το +4,9% του πληθωρισμού τον Απρίλιο πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του ετήσιου γενικού πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία εδώ και 2 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2022 είχε φτάσει στο απόγειο του, ανερχόμενος κοντά στο 9%, σε υψηλό πολλών δεκαετιών. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,5% από 5,6% τον Μάρτιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%,αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 καταγράφηκε στις μεταφορές (+11%). Αντίθετα, πτώση 20,% κατέγραψαν τα καύσιμα πετρελαίου. Εξάλλου, οι μέσες εβδομαδιαίας απολαβές τον Αμερικανών εργαζομένων σε ετήσιο επίπεδο για τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 1,1%. Οι μέσες ωριαίες απολαβές για τον ίδιο μήνα και σε ετήσιο επίπεδο διολίσθησαν 0,5%

Αρκούσε ένα «νεύμα» του Τζερόμ Πάουελ πως η Fed θα προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων για να οδηγήσει υψηλότερα την ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν ελαφρά την περασμένη εβδομάδα, μετά την υπόδειξη του προέδρου της Fed, και παρόλο που η πτώση δεν ήταν σημαντική, ήταν αρκετή για να τονώσει τη ζήτηση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες κατοικιών που ελπίζουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους σε χαμηλότερα επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων (726.200 δολάρια ή λιγότερο) μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 6,48% από 6,50% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μονάδες να μειώνονται σε 0,61 από 0,63 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με προκαταβολή 20%. Το ποσοστό ήταν 5,53% για την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για όλους τους τύπους δανείων που εξετάστηκαν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου αυξήθηκαν κατά 10% την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η ζήτηση αναχρηματοδότησης παρέμεινε κατά 44% χαμηλότερη σε ετήσια βάση. «Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια ανταποκρίθηκαν θετικά στην πτώση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Fed σηματοδότησε μια πιθανή παύση στο τρέχον επίπεδο για το ομοσπονδιακό επιτόκιο εν αναμονή της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της απασχόλησης», έγραψε σε ανακοίνωση ο Joel Kan, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA, σύμφωνα με το CNBC. Οι αιτήσεις για υποθήκη αγοράς κατοικίας αυξήθηκαν κατά 5% την εβδομάδα, αλλά ήταν 32% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Οι τιμές δεν έχουν πέσει αρκετά για να αντισταθμίσουν τις υψηλές τιμές των κατοικιών. Οι τιμές έχουν μειωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ήδη αναθερμαίνονται φέτος την άνοιξη λόγω της έντονης ζήτησης και της πολύ χαμηλής προσφοράς.

Επιχειρηματικά νέα

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα του ομίλου των New York Times για το α' τρίμηνο του 2023, καθώς η μείωση των διαφημιστικών δαπανών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων επηρέασε αρνητικά τον γνωστό όμιλο media στις ΗΠΑ. Τα συνολικά έσοδα των NYT διαμορφώθηκαν σε 560,7 εκατ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv για έσοδα 571 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα των διαδικτυακών διαφημίσεων έφτασαν τα 63,1 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022. Η διοίκηση των NYT ανέφερε πως για το α' τρίμηνο του 2023 προσέθεσε 190.000 ψηφιακούς συνδρομητές έναντι 240.000 συνδρομητών στο δ' τρίμηνο του 2022. Ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο του 15 εκατ. συνδρομητές μέχρι το 2027. Ακόμα, οι Times ανακοίνωσαν πως ο Ουίλιαμ Μπαρντίν αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων (CFO), στη θέση του Ρόναλντ Καπούτο που ανακοίνωσε την συνταξιοδότηση του στον περασμένο Δεκέμβριο, μετέδωσε το Reuters.

Ένα consortium επενδυτών, που περιλαμβάνει τις Elliott Investment Management, Patient Square Capital και Veritas Capital, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικάνικης υπηρεσίας βιοφαρμευτικών υπηρεσιών Syneos Health έναντι ποσού 7,1 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει και το χρέος της τελευταίας. Το τίμημα έκλεισε στα 43 δολάρια ανά μετοχή της Syneos, premium κοντά στο 12% από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η εξαγορά έρχεται καθώς η Syneos αντιμετωπίζει προκλήσεις καθώς πολλές από τις εταιρείες που συνεργάζεται προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους, σε μια αγορά στην οποία η χρηματοδότηση περιορίζεταιο στη μετά της πανδημίας του κορονοϊού εποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν «έπεισε» τις ευρωαγορές - Εν αναμονή της BoE

Πτώση για το πετρέλαιο την Τετάρτη, μετά από τα αποθεματικά των ΗΠΑ

Απώλειες στον χρυσό μετά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider