Χρυσός και ευρώ «παίζουν» την υποτίμηση του δολαρίου

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός και ευρώ «παίζουν» την υποτίμηση του δολαρίου
Η αποκάλυψη της σχεδόν βεβαιότητας ύφεσης στις ΗΠΑ το 2023 στα πρακτικά της Fed, αρχίζει να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στη διεθνή σκακιέρα, υπό τη σκιά της τραπεζικής κρίσης.

Το ευρώ είχε εδώ και πολύ καιρό να δει τιμές ισοτιμίας με το δολάριο στο 1,1 (ευρώ/δολ), ενώ ο χρυσός εξακολουθεί να κινείται σπασμωδικά, αλλά σταθερά ανοδικά (στα 2.042 δολ. σήμερα).

Πηγή της στάσης αυτής, η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, όπου ανοιχτά τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ παραδέχονται ότι η προοπτική να κλείσει το 2023 σε συνθήκες ύφεσης, είναι πλέον απόλυτα ορατή.

Οι συνέπειες είναι προφανείς. Σε ενα τέτοιο περιβάλλον και παρά τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση του «υποκείμενου πληθωρισμού», δηλαδή του πληθωρισμού που δεν υπολογίζει τις μεταβολές τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, τα περιθώρια της Fed να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Μάιο, περιορίζονται δραστικά.

Τον Μάιο, στην «καλύτερη» περίπτωση, μία αύξηση κατά 0,25% είναι το περισσότερο που θα μπορούσε να κάνει για να υποστηρίξει την γραμμή της αντιπληθωριστικής προσπάθειας. Παρ' όλα αυτά όμως, ακόμα και έτσι, τα επιτόκια που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία στις ΗΠΑ θα είναι πολύ υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Κόστος δανεισμού που ξεκινάει από 4,5% - 5% είναι πολύ υψηλό για μία οικονομία, της οποίας το χρέος αγγίζει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την απόφαση της Γερουσίας για πάγωμα έκδοσης δημόσιου χρέους.

Εν ολίγοις, μια πιστωτική «ασφυξία» απ' όλες τις πλευρές, ακόμα και αν σταματήσουν εκεί που βρίσκονται τα επιτόκια σήμερα...

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην «εικόνα» αυτή πρέπει να διορθωθεί ένα κρίσιμο λάθος στοιχείο. Όταν πριν από δέκα περίπου ημέρες, δημοσιοποιήθηκε το στοιχείο της απόσυρσης καταθέσεων από μικρομεσαίες τράπεζες, λόγω της κατάρρευσης τριών τραπεζών, υπήρξε σχετική ανακούφιση, γιατί το στοιχείο που δόθηκε στην δημοσιότητα ήταν 1,1 δισ. δολ. σαν αποτέλεσμα της κρατικής στήριξης. Την περασμένη Παρασκευή και λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο των αγορών για τις διακοπές του καθολικού Πάσχα. το στοιχείο αυτό διορθώθηκε και από 1,1 δισ. δολ. έγινε 46 δισ. δολ....

Μέχρι στιγμής, η εικόνα που προκύπτει από το μέτωπο της τραπεζικής κρίσης, δείχνει ότι η απόσυρση καταθέσεων από τις μικρομεσαίες τράπεζες – οι οποίες είναι ο βασικός χρηματοδότης της αγοράς εμπορικών ακινήτων – δεν έχει προς το παρόν προκαλέσει άλλη κατάρρευση και οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η Fed με έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία κλείνει τις «τρύπες» που δημιουργούνται από τη μετακίνηση καταθέσεων σε ασφαλέστερα και αποδοτικότερα «καταφύγια» στα money market Funds.

Με αυτά τα δεδομένα, η σιωπηρή εκτίμηση στις αγορές δείχνει να μην «παίζει» πλέον την ανατίμηση του δολαρίου και να αποδέχεται τις επιφυλάξεις της Fed για την επικείμενη ύφεση σε συνθήκες αμφίβολης υπέρβασης της τραπεζικής κρίσης.

Αυτή η «εκτίμηση» είναι που συνεχίζει να οδηγεί προς τα πάνω τον χρυσό και να... ζωντανεύει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να... ανασταίνονται μέσα στο 2023

Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει... δύσκολα στην ΕΚΤ

Η Nomura «βλέπει» μεγάλη ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου: Έως και +21% το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider