Πιθανή η «ανώμαλη προσγείωση» στην οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανή η «ανώμαλη προσγείωση» στην οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΔΝΤ
μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Μάρτιο, με την άνοδο των τιμών να δίνει σημάδια επιβράδυνσης.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως μια «ανώμαλη προσγείωση» στην αμερικανική οικονομία, δηλαδή το ενδεχόμενο οικονομικής συρρίκνωσης κατά την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, συγκεντρώνει ακόμα και τώρα πιθανότητες, όπως δήλωσε το στέλεχος του Ταμείο, Γκίτα Γκονιπάθ, μιλώντας στο CNBC.

Οι δηλώσεις της Γκονιπάθ ήρθαν μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Μάρτιο, με την άνοδο των τιμών να δίνει σημάδια επιβράδυνσης αλλά και με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το στέλεχος του Ταμείου υποστήριξε πως «εάν κοιτάξατε τα πολύ πρόσφατα στοιχεία της οικονομίας, θα δείτε σημάδια "λείανσης" της οικονομίας και αυτό δίνει την πιθανότητα αποφυγής μιας ύφεσης».

Ωστόσο, η Γκονιπάτθ πρόσθεσε πως «εάν δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, βλέπουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Έτσι, οι κίνδυνοι για μια ανώμαλη προσγείωση παραμένουν». Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να υπάρξουν αρνητικοί ρυθμοί για την οικονομία από τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για αυξήσεις των επιτοκίων της, η Γκονιπάθ είπε ότι αυτό είναι πιθανό.

«Είναι εντός του φάσματος των πιθανοτήτων ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί» ανέφερε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής οι κεντρικές τράπεζες έχουν βρει μια καλή ισορροπία. «Πιστεύω πως μέχρι τώρα η Fed έχει σωστά εστιάσει στον πληθωρισμό και στο να προσαρμόζει την πολιτική της ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία» πρόσθεσε η Γκονιπάθ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει... δύσκολα στην ΕΚΤ

Goldman Sachs: Κίνδυνος για έντονη μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές προσεχώς

Μπάρκιν (Fed): Χρειάζεται να δούμε μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider