Στα 250 δισ. ευρώ υπέρ του Παρισιού η χρηματιστηριακή «ψαλίδα» με το Λονδίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 250 δισ. ευρώ υπέρ του Παρισιού η χρηματιστηριακή «ψαλίδα» με το Λονδίνο
Η Πόλη του Φωτός διευρύνει κατά 250 δισ. ευρώ το χρηματιστηριακό «χάσμα» με το Λονδίνο.

Στον «στίβο» προς την κατάκτηση της κορυφής του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στην Ευρώπη, το Λονδίνο έχει παραδώσει για τα καλά τα σκήπτρα στο Παρίσι.

Αφότου μετατράπηκε στο μεγαλύτερο κέντρο συναλλαγών μετοχών στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2022, το γαλλικό χρηματιστήριο αφήνει εμφατικά πίσω του, τους Βρετανούς ανταγωνιστές του. Με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,13 τρισ. ευρώ, το Παρίσι πλέον υπερτερεί της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 250 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συνέταξε το πρακτορείο Bloomberg.

Η διαφορά οφείλεται εν πολλοίς στην πολύ καλύτερη απόδοσή του μέσα στο 2023, με τον δείκτη CAC 40 να έχει κερδίσει 10% σε όρους τοπικού νομίσματος, έναντι κερδών μόλις 1% για τον FTSE 100. Μολονότι η βρετανική λίρα (στερλίνα) έχει ενισχυθεί ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με το ευρώ έναντι του δολαρίου, αυτό δεν έχει αλλάξει το σκηνικό σχετικά με τα κέρδη των γαλλικών blue-chips.

Ο γαλλικός δείκτης λαμβάνει ώθηση από τις μετοχές των εταιρειών προϊόντων πολυτελείας και καταναλωτικών αγαθών όπως οι LVMH, L’Oreal, Κering και Hermes, καθώς και από εκείνες βιομηχανικών όπως οι Schneider Electric. Από την άλλη πλευρά, ο FTSE 100 έχει υποστεί πλήγμα από την κακή απόδοση των μετοχών των εταιρειών εξορύξεων, ενώ οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας έχουν καταγράψει μόνο μικρά κέρδη.

Η κεφαλαιοποίηση αφορά μονάχα τις μετοχές και όχι τα ETFs και τα ADRs, στις μετρήσεις του Bloomberg. Η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου έχει αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις από την ημέρα του Βrexit το 2016. Οι αποτιμήσεις έχουν βυθιστεί μαζί με το βρετανικό νόμισμα, οδηγώντας σε κύμα εξαγορών από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Γιατί οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης δεν θα έχουν τη «μοίρα» της Credit Suisse

Η Credit Suisse διασώθηκε (και) από τον Ρότζερ Φέντερερ - Ο κομβικός ρόλος του θρυλικού τενίστα

Σε τιμή-ρεκόρ για ηλεκτρονική δημοπρασία πουλήθηκε ένα ρολόι Patek Philippe

gazzetta
gazzetta reader insider insider