Τελευταία ενημέρωση 15:45
Περίπατο πήγε η πρώτη προσπάθεια αντίδρασης από τις αγορές μετά τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να στηρίξει τη Credit Suisse, με τα βλέμματα να παραμένουν στραμμένα στους χειρισμούς από τις κεντρικές τράπεζες.
Οι επενδυτές σταδιακά προχώρησαν σε άμεση ρευστοποίηση των θέσεων που έλαβαν και στα υψηλά των αγορών, με τις αποφάσεις της ΕΚΤ να βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά και τις επιδράσεις αυτών στην οικονομία. Συγκεκριμένα, κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 0,5%, μετά τις αυξήσεις του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου και για την έκτη συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022.
Πλέον, το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο εύρος του 3,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης στο 3,75% με ισχύ από τις 22 Μαρτίου.
Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ο πληθωρισμός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με το διοικητικό συμβούλιο να τονίζει πως η νέα αύξηση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Παράλληλα, όπως αναλύει το insider.gr τη δοσολογία του φαρμάκου με την οποία θα κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών μετά την εισαγόμενη καταιγίδα της τραπεζικής κρίσης των ΗΠΑ, παραμένοντας ταυτόχρονα στο πεδίο της μάχης κατά του πληθωρισμού, καλείται να αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ.
Καθώς οι φόβοι για τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια μεταδόθηκαν από τις ΗΠΑ και τις χρεοκοπίες των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Bank, επί ευρωπαϊκού εδάφους, πλήττοντας με δριμύτητα την ελβετική Credit Suisse, όλα τα ενδεχόμενα για την αύξηση των επιτοκίων βρίσκονται πλέον στο τραπέζι της ΕΚΤ. Και καθοριστικό για τις αποφάσεις της θα είναι το σημερινό άνοιγμα των αγορών και η αντίδρασή τους στην χθεσινοβραδινή κοινή ανακοίνωση της ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας με την οποία διαβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες, αλλά εάν η κατάσταση αλλάξει, η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση. Το πόσο θα καθησυχάσει τις αγορές η ανακοίνωση αυτή θα αποτελέσει το βαρόμετρο της νέας κίνησης της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, με την αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας που είχε προαναγγελθεί, να υλοποιείται, να μειώνεται σε 0,25 μ.β. ή ακόμη και να μην πραγματοποιείται καθόλου.
Στις αγορές επικρατεί ακόμα φόβος για το επίκεινται ενώ κυριαρχεί η αυξημένη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια και να σπεύδουν αρκετά βίαια να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε εγχώριους τίτλους που είχαν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πτώση 8,4%, ευθυγραμμιζόμενες με την πτώση 7,9% που κατέγραψαν οι όμοιές τους στην περιφέρεια. Το sell-off ήταν ευρείας βάσης, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Motor Oil να σημειώνουν πτώση άνω του 5%, με τους δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να τα πηγαίνουν ελαφρώς καλύτερα (-2%). Η Τέρνα Ενεργειακή ήταν η μόνη εξαίρεση με κέρδη 0,3%. Μετά και την «κατασβεστική» δράση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι αγορές πιθανώς να αντιδράσουν, καθώς οι επενδυτές θα λάβουν υπόψιν τους το backstop ρευστότητας που παρέχεται στην CS.
Φυσικά τα ξένα funds καλύπτουν το μεγαλύτερος μέρος των κινήσεων της εγχώριας αγοράς και μένει να φανεί αν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια θα ενεργοποιηθούν εκ νέου χτίζοντας θέσεις σε τράπεζες αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.
Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον πτώση 0,21% στις 1.023 μονάδες, με τον τζίρο στα 90,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,69% και ο τραπεζικός καταγράφει πτώση 1,32% στις 753 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank καταγράφει πτώση 0,44%, η ΕΤΕ 0,78% και η Eurobank ενισχύεται κατά 0,85%. Παράλληλα, απώλειες 0,56% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς φτάνοντας τα 1,85 ευρώ.
Πτώση 0,55% σημειώνουν τα ΕΛΠΕ, με τη ΔΕΗ στο +0,51%, την Ελλάκτωρ στο -1,15% και τον ΟΠΑΠ στο -0,16%.
Ηπιότερη ανοδική αντίδραση για Μυτιληναίο, ΕΕΕ, με τη Jumbo να διαγράφει ράλι άνω του 3%