Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός - Μηνιαία άνοδος 6,5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός - Μηνιαία άνοδος 6,5%
«Τα αρνητικά οικονομικά νέα είναι και πάλι καλά νέα για τον χρυσό»

Ο χρυσός διαπραγματεύτηκε σε θετικό έδαφος την Τρίτη και κατέγραψε την τρίτη συνεδρίαση με κέρδη για το 2023, εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια και των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,3%, για να διαμορφωθεί στα 1.945,30 δολάρια η ουγγιά στην Comex, ενώ με βάση τις τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο, έκανε άλμα 6,5% σε επίπεδο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,4%, στα 23,836 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 0,9% για τον μήνα. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου ισχυροποιήθηκε 1,3%, στα 1.648,30 δολάρια η ουγγιά, κλείνοντας την εβδομάδα με πτώση 8,3%, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου έκλεισε σχεδόν στα 1.021,10 δολάρια ανά ουγγιά, με υποχώρηση 5,7% για την εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,6%, στα 4,226 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 10,9%.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μόγια, ανώτερο αναλυτή αγοράς στον OANDA, το πολύτιμο μέταλλο «πήρε τα πάνω του» μετά από «έναν ακόμη γύρο οικονομικών στοιχείων που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται και οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν αδύναμες».

«Τα αρνητικά οικονομικά νέα είναι και πάλι καλά νέα για τον χρυσό», τόνισε και πρόσθεσε πως περιμένει μία αναστροφή της Fed αναφορικά με την νομισματική της πολιτική και τη νέα αύξηση των επιτοκίων της.

Σε ρεκόρ από το 1967 οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2022

Περίπου 70 δισ. δολάρια σε χρυσό προσέθεσαν οι κεντρικές τράπεζες στα αποθέματα τους το 2022, κάτι που αντιστοιχεί σε 1.136 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο, τους περισσότερους από κάθε χρόνο από το 1967, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Τα στοιχεία υπογραμμίζουν μια αλλαγή στη στάση απέναντι στον χρυσό από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όταν οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες στη Δυτική Ευρώπη που κατέχουν μεγάλα αποθέματα, πουλούσαν εκατοντάδες τόνους ετησίως.

Από την οικονομική κρίση του 2008-09, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σταμάτησαν να πωλούν και ένας αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων οικονομιών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Ινδία επιδίδονται σε αγορές. Στις κεντρικές τράπεζες αρέσει ο χρυσός γιατί έχει την δυνατότητα να διατηρεί την αξία του σε περιόδους ταραχών και, σε αντίθεση με τα νομίσματα και τα ομόλογα, δεν βασίζεται σε κανέναν εκδότη ή κυβέρνηση.

Ο χρυσός δίνει επίσης την ευκαιρία στις κεντρικές τράπεζες να διαφοροποιηθούν από περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο. «Αυτή είναι η συνέχεια μιας τάσης», δήλωσε ο αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Krishan Gopaul, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Μπορείτε να δείτε αυτές τις κινητήριες δυνάμεις να τροφοδοτούν αυτό που συνέβη πέρυσι. Είχαμε στο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό μέτωπο πολλή αβεβαιότητα και αστάθεια», προσέθεσε.

Οι αγορές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά επιταχύνθηκαν το β’ εξάμηνο του 2022, με τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν 862 τόνους μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το WGC. Κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τουρκίας, της Κίνας, της Αιγύπτου και του Κατάρ ανακοίνωσαν ότι αγόρασαν χρυσό πέρυσι. Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες πέρυσι δεν δημοσιοποιήθηκε, σχολιάζει το WGC.

Οι τράπεζες που δεν δημοσιεύουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στα αποθέματά τους σε χρυσό περιλαμβάνουν αυτές της Κίνας και της Ρωσίας. «Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών το 2023 είναι απίθανο να φτάνουν στα επίπεδα του 2022», επισημαίνει το WGC. «Τα χαμηλότερα συνολικά αποθεματικά μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα για προσθήκες στις υπάρχουσες κατανομές. Όμως, η καθυστέρηση στην υποβολή εκθέσεων από ορισμένες κεντρικές τράπεζες σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στις προσδοκίες μας, κυρίως προς τα πάνω».

Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ανέβασαν τη συνολική παγκόσμια ζήτηση χρυσού πέρυσι σε 4.741 τόνους, μια αύξηση 18% από το 2021 και υψηλότερη για κάθε έτος από το 2011.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικά στο 2023 οι ευρωαγορές - «Άλμα» 6,7% για τον Stoxx 600

Γιατί «αναβοσβήνει» η λάμψη δολαρίου/ευρώ, αλλά σταθεροποιείται η ανοδική τάση του χρυσού

Η Ευρωζώνη «γλυτώνει» την ύφεση παρά τον πληθωρισμό και τον πόλεμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider