Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC στη βάση των επιτοκίων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC στη βάση των επιτοκίων
Σε περαιτέρω αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, στηριζόμενη στη συνέχεια που θα δώσει η ΕΚΤ στις αυξήσεις των επιτοκίων, διαμορφώνοντας έτσι ένα ισχυρό πλαίσιο ενίσχυσης για τα καθαρά έσοδα από τόκους, που θα λειτουργήσει ως «καταλύτης».

Σε περαιτέρω αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, στηριζόμενη στη συνέχεια που θα δώσει η ΕΚΤ στις αυξήσεις των επιτοκίων, διαμορφώνοντας έτσι ένα ισχυρό πλαίσιο ενίσχυσης για τα καθαρά έσοδα από τόκους που θα λειτουργήσει ως «καταλύτης».

Οι οικονομολόγοι της HSBC εκτιμούν πως το ανώτατο όριο στα επιτόκια δια χειρός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθεί στις 300 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2023, κάτι που επιφέρει μια σημαντική ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα (16% κατά το τέταρτο τρίμηνο) όταν θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες από τις ανοδικές ανατιμολογήσεις των περιουσιακών στοιχείων, εν μέσω μιας ευνοϊκής αγοράς καταθέσεων. Ωστόσο, η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) θα μπορούσε να αλλάξει από το δευτέρο τρίμηνο του 2023, καθώς η συμπεριφορά των πελατών αλλάζει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Παράλληλα, ο βρετανικός οίκος αναφέρεται και στις τελευταίες παρατηρήσεις από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών μέσω μεγαλύτερων προθεσμιών αποπληρωμής ή εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων, χωρίς επιβάρυνση του κράτους και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, κάτι που ενισχύει το ανωτέρω.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους εξακολουθεί να δικαιολογεί μια εποικοδομητική στάση, δεδομένου του πόσο υψηλή συσχέτιση είχαν οι τιμές των μετοχών με την κερδοφορία και τα αποτελέσματα τους τον τελευταίο καιρό και σε τι επίπεδα discount βρίσκονται παρά τις ισχυρές επιδόσεις που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους (δείκτης P/E για το 2023 στο 5,2x, με discout 45% και 25% από τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές, GEMs και τις αντίστοιχου επιπέδου ευρωπαϊκές τράπεζες).

Ως εκ τούτου, η HSBC προχωρά σε επί τα βελτίω αναθεώρηση για τα κέρδη των τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις συστημικές, θέτοντας νέες τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ, για την Eurobank στα 1,60 ευρώ από 1,75 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,30 ευρώ από τα 2,75 ευρώ.

Η top - down ανάλυση της HSBC δείχνει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να περιοριστεί το 2023, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ύφεση, οι εταιρικοί ισολογισμοί φαίνονται ισχυροί και οι κίνδυνοι στο λιανεμπόριο φαίνονται διαχειρίσιμοι. Τα μοντέλα IFRS9 των τραπεζών φαίνονται ευθυγραμμισμένα για μια επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, με τις εκτιμήσεις της HSBC στο 6,5% για το 2022 και στο 2% το 2023. «Όντας συντηρητικοί», όπως σημειώνει η HSBC, «υποθέτουμε μια αύξηση κατά 15 μονάδες βάσης στο κόστος κινδύνου το επόμενο έτος. Αυτό αντισταθμίζεται από την αύξηση των NII, αλλά περιορίζει την αύξηση των κερδών του επόμενου έτους στο 5%, αν και η εκτίμησή μας είναι κατά 6% χαμηλότερα από το consensus κατά μέσο όρο».

HSBC

Ο βρετανικός οίκος αναθεωρεί την εκτίμησή του για την πορεία των κερδών των τραπεζών για το 2022 - 2023 - 2024 κατά 9% - 2 και -2% καθώς ο θετικός αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων υποχωρεί από: 1) το υψηλότερο κόστος κινδύνου, 2) την αύξηση της ποσόστωσης των προθεσμιακών καταθέσεων στο μείγμα καταθέσεων και 3) την ταχύτερη αύξηση ευρύτερα του κόστους. Συνολικά, η HSBC αναμένει μια μέτρια αύξηση των κερδών κατά 5% κατά μέσο όρο, με 7% - 10% ROTE για το 2023, η οποία συγκρίνεται συντηρητικά με τα τραπεζικά business plan.

Οι δείκτες αποτίμησης δείχνουν σχετικά ελκυστικοί έναντι άλλων στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (GEMs στο P/TBV και των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς τον δείκτη P/E. O επενδυτικός οίκος βλέπει το υψηλότερο risk - reward στην Τράπεζα Πειραιώς με P/TBV για το 2022 στο 0,27x για 10% ROTE, αντισταθμίζοντας ένα ηπιότερο και χαμηλότερο δείκτη CET1. Η HSBC προτιμά επίσης τη Eurobank για τον ισχυρό της ισολογισμό, τη δυνατότητα να επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων το επόμενο έτος και εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια σχετική αξία έναντι της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζει Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider