Χρηματιστήριο: Stock picking και άνοδος προς τις 870 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Stock picking και άνοδος προς τις 870 μονάδες
Ισχυρά κέρδη για την Coca Cola και την Τέρνα Ενεργειακή.

Τελευταία ενημέρωση 13:16

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα για το Χρηματιστήριο σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εβδομάδα με τη Fed να συνεδριάζει εκ νέου και τα αμερικανικά payrolls να αναμένεται να δώσουν το ρυθμό.

Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη, η οποία, αν και λιγότερο pivotal από ό,τι θα μπορούσε να ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, εξακολουθεί να είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές. Να σημειώσουμε πως συνολικά μέχρι στιγμής το 2022 έχουν 243 αυξήσεις στα επιτόκια δηλαδή σχεδόν μία ανά συνεδρίαση των αγορών παγκοσμίως σύμφωνα με τη BofA Global Research.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεθνώς μεσολαβημένη συμφωνία που επέτρεπε στα πλοία σιτηρών να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ως απάντηση σε μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Η απότομη κίνηση της Ρωσίας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες για άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, η άνοδος τιμών τον Οκτώβριο ήταν και πάλι ισχυρή, αλλά το θετικό στοιχείο που ανέδειξαν τα στοιχεία της Eurostat ήταν μία πολύ ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης επιβραδύνθηκε πιο πολύ από κάθε άλλο κράτος της Ευρωζώνης, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών συνεχίσθηκε με επίκεντρο το κόστος της ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, στο επίκεντρο της βραδύτερης αυτής ανόδου τιμών ήταν η ενέργεια, ενώ στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη οι αυξήσεις επιταχύνονται...

Ως προς το Χρηματιστήριο, οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί στο 3,42% (με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης), με τον τραπεζικό δείκτη μάλιστα να έχει γυρίσει θετικός (+3,04%). Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν «ψήφο» εμπιστοσύνης, εν μέσω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, για το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις ελληνικές τράπεζες.

«Ταύρος» συνεχίζει να δηλώνει η HSBC για τις εγχώριες μετοχές που καλύπτει (τράπεζες, ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean) δίνοντας τη σύσταση overweight (υπεραπόδοσης) για το Χρηματιστήριο. Επίσης τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει δυναμικά. Στη βάση του δεύτερου τριμήνου, το εγχώριο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 7,7% (σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, τη στιγμή που οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν.

Πιθανότατα η σημερινή συνεδρίαση θα κινηθεί με ένα θετικό βηματισμό καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ώθηση από τα σημάδια ότι μπορεί να πλησιάζει το τέλος της επιθετική σύσφιξη τους επόμενους μήνες.

Για το Χρηματιστήριο, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 869 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 839 και 823 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 866 και 900 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,21% στις 871,06 μονάδες, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,18% στις 2.111,65 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,14% στις 602,35 μονάδες.

Στις τράπεζες η Πειραιώς καταγράφει ράλι 3,9% στα 1,253 ευρώ, η Eurobank κινείται στο 1,34% και στα 0,9940 ευρώ, με την ΕΤΕ να υποχωρεί οριακά κατά 0,14% στα 3,645 ευρώ και την Alpha Bank στο +1,01% και τα 0,9378 ευρώ.

Κέρδη και ισχυρό ράλι για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,9% και τα 9,59 ευρώ με την Τέρνα Ενεργειακή φτάνοντας στο 1,94% και στα 18,96 ευρώ, τη στιγμή που η Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 0,3% στα 16,77 ευρώ.

Οδηγός για το Χρηματιστήριο η μετοχή της ΕΕΕ που ενισχύεται κατά 3,04% πατώντας στα 22 ευρώ, ενώ ανοδικά κινούντα ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ξεμπλόκαρε η ανάκτηση των υπερεσόδων των παραγωγών – Στα 460 εκατ. η εισφορά

ΕΥΔΑΠ: Προκηρύσσεται διαγωνισμός 110 εκατ. ευρώ στο περιβαλλοντικό - βιολογικό «μέτωπο» της Ανατολικής Αττικής

Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider