Euroxx: Τι έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο Q4 - Ελκυστικό το επενδυτικό τους «story»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Τι έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο Q4 - Ελκυστικό το επενδυτικό τους «story»
Τι έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο τέταρτο τρίμηνο.

Μεικτές ήταν οι τάσεις στα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2021(αντανακλώντας κυρίως την πίεση στα NII λόγω μείωσης του κινδύνου και του αυξημένου κόστους από εκδόσεις Τ2, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αναπροσαρμογή των καταθέσεων, την αξιοσημείωτη δημιουργία προμηθειών και τις εποχικά υψηλές εκταμιεύσεις δανείων) με βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που οδηγείται από ανόργανες ενέργειες καθώς και από αρνητικό σχηματισμό NPE, άφθονη ρευστότητα και σταθερή κεφαλαιακή θέση, σύμφωνα με τη Euroxx.

H Alpha Bank δημοσίευσε οργανικά προ προβλέψεων κέρδη στα 145 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,7% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των χαμηλότερων NII κυρίως λόγω της αποενοποίησης του Cosmos, του επαναπροσδιορισμού TLTRO, της ανακατάταξης της θυγατρικής HFS στην Αλβανία, της δημιουργίας χαμηλότερων εσόδων από προμήθειες και του εποχικά υψηλότερου OpEx. Στη βασική θέση, τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από ότι ανέμενε η Euroxx. Τα υποκείμενο κόστος κινδύνου για τα καθαρά δάνεια αποκλιμακώθηκε στις 85 μονάδες βάσης το 2021, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του business plan των 120 μονάδων βάσης. Η δυναμική επέκτασης του εγχώριου δανεισμού διατηρήθηκε με σημαντική καθαρή πιστωτική επέκταση στα 0,5 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 21ου έτους (2021 σε 1,3 δισ. ευρώ). Ο δείκτης NPE του FY21 συρρικνώθηκε στο 13,1% σε καλό δρόμο για να φτάσει σε μονοψήφια είπεδα έως τα μέσα του 2022. Το FY'21 FL CET1 ανέρχεται σε 11,3% λόγω της απελευθέρωσης των συναλλαγών των Aurora, Orbit, Sky και Riviera. Guidance για το 2022 για RoTBV 6%, FL CET1 σε 12,5% και TBV σε 5,9 δισ ευρώ με επανεκκίνηση της διανομής μερισμάτων το 2024.

Η Eurobank ανέφερε οργανικά προ προβλέψεων κέρδη 225 εκατ. ευρώ για το Q4 (έναντι 229 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 21ου έτους), αντανακλώντας κυρίως τα χαμηλότερα NII και το υψηλότερο OpEx λόγω της συγχώνευσης στη Σερβία και της εποχικότητας. Σε αυτή τη βάση, η κατώτατη γραμμή διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2021 έναντι 26 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2021, τα οποία επιβαρύνθηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και τις προβλέψεις ζημιών από την τιτλοποίηση του Mexico. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 6,8%, ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Σταθερότητα στο CET1 στο 14,5% και CAD στο 16,8% pro-forma για το Triangle (αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2ο τρίμηνο του 2022). Στο νέο της business plan για το 2022-24, υπήρξε guidance για ένα βιώσιμο ROTBV 10% ετησίως, ενώ η διοίκηση ξεκίνησε τον διάλογο με τις εποπτικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή μερίσματος το 2023 (από τα κέρδη της χρήσης του 22 με ποσοστό πληρωμών 20%).

Η Εθνική ανέφερε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 120 εκατ.ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2021 έναντι κερδών 91 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2021, με επίπεδα βασικά τραπεζικά έσοδα, χαμηλότερες ζημίες συναλλαγών καθώς και χαμηλότερες απομειώσεις (CoR στις 68 μονάδες βάσης) με αντιστάθμιση εποχιακά υψηλότερου OpEx. Η οργανική μείωση των NPEs συνεχίστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 21ου έτους, η οποία σε συνδυασμό με την ταξινόμηση του Frontier II ως δείκτη NPE led HFS στο 7% και κάλυψη στο 77%, σε εγχώρια NPEs ύψους 2,1 δισ. ευρώ και μόλις 0,5 δισ. ευρώ χωρίς προβλέψεις. Η Εινική έχει τα καλύτερα επίπεδα κεφαλαίου στην κατηγορία και βελτιώνονται συνεχώς, φτάνοντας το 19% ενσωματώνοντας το NIC και το κλείσιμο στο Merchant acquiring. Η δυναμική του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε (+1,0 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο), σε μεγάλο βαθμό λόγω της απότομης ανάκαμψης των εταιρικών εκταμιεύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 21ου (από τις συνολικές εκταμιεύσεις 2,1 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 21ου). Διανομή μερίσματος το 2023 με ποσοστό αποπληρωμής 20%. Τα αποτελέσματα ήταν από τις εκτιμήσεις της Euroxx.

Η Πειραιώς ανέφερε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 76 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 635 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021) αντανακλώντας κυρίως το χαμηλότερο κόστος από το Dory Project και το σενάριο πώλησης του Sunrise III (έναντι κόστους από το Sunrise II και το Sunshine Project το 3ο τρίμηνο του 2021), τα κέρδη από τη συναλλαγή Mayfair (€185 εκατ.) καθώς και η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης κυρίως με υψηλότερες προμήθειες. Το Pro Forma CAD για την ελάφρυνση RWA μετά την παύση αναγνώρισης της τιτλοποίησης ναυτιλιακών NPEs ανέρχεται στο 15,9% (FL στο 13,5%) ενώ το CET1 στο 11,2% (FL στο 8,7%), με ασφάλεια πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Από άποψη αποτιμήσεων, παρά την έκρηξη της κρίσης στην Ουκρανία και την ενέργεια και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η Euroxx εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ελκυστικό επενδυτικό story του κλάδου, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη πτώση του CoR και την επιστροφή της αύξησης των δανείων, παραμένει άθικτο, ως εκ τούτου τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (τώρα διαπραγματεύονται στα 0,50x P/TBV) παραβλέπουν την ανάκαμψη των EPS του κλάδου και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άμεση ή ελάχιστη έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ωστόσο η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να αυξήσει τις εισροές νέων NPEs. Τούτου λεχθέντος, το RRF, οι ενέργειες της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, η μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε το 2021, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο δισταγμός για έκδοση εταιρικών ομολόγων και ο όγκος των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία θα μειώσουν τον αρνητικό πληθωρισμό και θα στηρίξουν τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, η Euroxx αναμένει ότι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών θα επιτευχθούν σε γενικές γραμμές όσον αφορά την επέκταση του PE και του ROE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δισ. που εξυγιάνθηκαν

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Ευκαιρία ανάπτυξης και προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider