Γιατί η HSBC διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η HSBC διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές
Θετική στην προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει η HSBC, διατηρώντας παράλληλα την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει θα ενισχυθούν από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Θετική στην προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει η HSBC, διατηρώντας παράλληλα την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει θα ενισχυθούν από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά, έχοντας αναθεωρήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2021 στο 8,8% από 7,5%, αλλά περιορίζοντας τη βάση για το 2022 στο 4,5% από 5% προηγουμένως και διατηρώντας την εκτίμησή της για το 2023 στο 4%.

Ο τουρισμός κινήθηκε σε ήπια επίπεδα στο πρώτο μισό της σεζόν, ανακάμπτοντας ωστόσο πολύ έντονα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, ενώ και οστόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει ο τουρισμός σε επίπεδα πάνω από το του 50% του 2019, επετεύχθη. Παράλληλα, με τα επίπεδα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα να είναι υψηλά αλλά σε σύγκριση με το μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου να υστερούν, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια πολύ δυνατή τουριστική σεζόν το 2022 με τις δυνατότητες για το πρώτο μισό της τουριστικής περιόδου να είναι επίσης ισχυρές.

Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, ο συνδυασμός αποτιμήσεων / κερδοφορίας της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός, με τον δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη των ΕΜ (αναδυόμενων αγορών), αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σύμφωνη με ένα consensus για το δείκτη P/E στο 10,9x για το 2021 και στο 9,4x για το 2022. Το consensus της αύξησης της κερδοφορίας των εισηγημένων τοποθετείται στο 15,4% για το 2022.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά προσφέρει επίσης μια σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση, που προσεγγίζει το 2,9% για το 2021 και το 3,5% για το 2022. Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων στο 1,4% είναι αρκετά πιο χαμηλή σε σύγκριση με αυτήν των περισσότερων αναδυόμενων αγορών, και αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

HSBC

Από την πλευρά της ρευστότητας, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μικρές αγορές, η εγχώρια αγορά απέχει πολύ από το να αποτελέσει ένα ισχυρό και διαδεδομένο crowded trade, που έχει συγκεντρώσει μεγάλη συμμετοχή. Το μέσο fund που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές έχει «ουδέτερη» θέση πλέον στην Ελλάδα από «underweight» με το active weight line να παραμένει σταθερό, ενώ υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για μετοχές της εγχώριας αγοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι εφόσον αναπτυχθεί ένα θετικό «story», θα υπάρξει ένα σημαντικό περιθώριο για στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας.

Σαφώς, όπως σημειώνει η HSBC, ένα σημαντικό μέρος του «story» της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 35% του FTSE Greece. Σε αυτές, το consensus για το P/E είναι στο 6,5x για το 2021 και στο 6,6x το 2022, με το δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) να διαμορφώνεται στο 0,45x και για τις δύο χρονιές. Όπως τονίζει, η προσπάθεια μείωσης των παλαιών NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων. Επιπλέον, η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της δανειοδοτικής τους ικανότητας και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στο 40% παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα.

Να σημειωθεί πως η HSBC έχει αναβαθμίσει τη σύσταση σε «buy» και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, έχοντας αυξήσει και τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ, για τη Eurobank (παραμένει «top pick» για την HSBC) στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα (καλύτερο risk/reward) στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 ευρώ. Όπως είχε επισημάνει, οι προβλέψεις για υψηλότερα κέρδη και κεφαλαιακή βάση, λόγω των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης και του καλύτερου pricing στα NPEs, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές στόχους κατά μέσο όρο, ενώ παρά το rerating του περασμένου έτους, ο βρετανικός οίκος εξακολουθεί να εκτιμά πως ο εκτιμώμενος, για το 2022, δείκτης ενσώματης λογιστικής τους αξίας (P/TBV) στο 0,46x δεν αντικατοπτρίζει την κερδοφορία και τις προοπτικές καταβολής μερισμάτων. Επιπλέον, η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στον καταναλωτικό κλάδο και τον κλάδο του τουρισμού να έχουν καλές επιδόσεις. Αξίζει να επισημανθεί πως ακόμη και στο σενάριο μια χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής, η HSBC εντοπίζει μεγάλη αξία στις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider