Χρηματιστήριο: Δίχως να πείσει το θετικό πρόσημο - «Ράλι» για Ελλάκτωρ, Άβαξ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δίχως να πείσει το θετικό πρόσημο - «Ράλι» για Ελλάκτωρ, Άβαξ
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 0,20%, ο FTSE 25 στο +0,02% και ο τραπεζικός με κέρδη 0,47%. 

Δεν κατάφερε να πείσει ούτε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο κλείνοντας οριακά θετικά την εβδομάδα με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε τίτλους, όπως η Ελλάκτωρ, ο Άβαξ σε τίτλους από mid και small caps.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 895,29 μονάδες, με τον τζίρο σε πενιχρά επίπεδα στα 33,73 εκατ. ευρώ εν μέσω και του Δεκαπενταύγουστου. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,09% στις 2.145,90 μονάδες με τον τραπεζικό ωστόσο να μένει πίσω υποχωρώντας κατά 0,19% στις 552,19 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 0,20%, ο FTSE 25 στο +0,02% και ο τραπεζικός με κέρδη 0,47%.

Από τις τράπεζες η ΕΤΕ κατέγραψε πτώση 0,73% στα 2,432 ευρώ με έντονη μεταβλητότητα μέχρι και στις δημοπρασίες, η Eurobank έκλεισε με απώλειες στο 0,35% και τα 0,79 ευρώ, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 0,26% στα 1,1465 ευρώ και η Τρ. Πειραιώς έκλεισε με ήπιες απώλειες στο 0,21% και στα 1,416 ευρώ.

Ωστόσο ρυθμό στην αγορά έδωσαν τίτλοι όπως η Ελλάκτωρ που έκλεισε καταγράφοντας «ράλι» 7,78% στα 1,468 ευρώ, η Άβαξ στο 4,75% και τα 1,19 ευρώ με «ράλι» 73,98% από τις αρχές του έτους, η Τέρνα Ενεργειακή (1,37%), η Reds (1,19%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,63%). Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα εισήχθησαν και οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ ενώ στις 10:40 πέρασε πακέτο στο ΧΑ αξίας 1,3 εκατ. ευρώ στα 1,422 ευρώ («άλλαξαν χέρια» 917 χιλ μετοχές).

Ώθηση σε Ελλάκτωρ και Άβαξ έδωσε σαφώς και η ανάληψη της Ψυττάλειας, καθώς ως μόνη παραδεκτή προσφορά σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης του βιολογικού της αξίας 320 εκατ. ευρώ, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχήμα της ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ.

Επίσης, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και μικρότερα χαρτιά όπως η Εκτέρ, η Μοτοδυναμική, η Foodlink, και η Centric.

Από την άλλη, περαιτέρω πτώση αναμένεται να καταγράψουν τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για την εγχώρια αγορά σε ετήσια βάση τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Citi.

Ο αμερικανικός οίκος προβαίνει σε επί τα χείρω αναθεώρηση ως προς τα EPS, αναμένοντας φέτος πτώση κατά 7,5% από 6,8% που εκτιμούσε στις αρχές Αυγούστου, για να κινηθούν υψηλότερα κατά 36,5% το 2022 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 40% άνοδο). Αξίζει να σημειωθεί πως χθες και η Jefferies προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα EPS των ελληνικών μετοχών, αναμένοντας αύξηση της τάξεως του 43,6% για το 2021, «κόβοντας» σε ένα ποσοστό υψηλότερο του 50% την προηγούμενη εκτίμησή της που έκανε λόγο για αύξηση 99,8%. Αντίστοιχα, και για τους επόμενους 24 μήνες μείωσε την εκτίμηση της στο 25,9% από 56,3%.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, η πορεία της εγχώριας αγοράς διαφαίνεται πιο προβληματική, καθώς οι εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου κάνουν λόγο για «εκτόξευση» των κερδών ανά μετοχή στο 52,6% για φέτος (από 49,1% που εκτιμούσε προηγουμένως) και προτού κινηθούν ήπια ανοδικά στο 6,7% από 8% προηγουμένως, για το 2022. Αντίστοιχα και στις ΗΠΑ, αναμένεται ισχυρή αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του 41,3% φέτος και του 8,3% το 2022 σε ετήσια βάση.

Στα εταιρικά, τα ΕΛΠΕ ενημέρωσαν, μέσω επιστολών, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε) για την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος», γνωστοποιεί η εισηγμένη με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο.

Ως επακόλουθο, τα δικαιώματα Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, ο όμιλος εστιάζει τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα».

Από την άλλη όπως επισήμανε το insider.gr, στην κρίσιμη τελική ευθεία για την εξυγίανση της Attica Bank, είτε μέσω Δημοσίου είτε μέσω στρατηγικού επενδυτή που απομένει να εξευρεθεί μέσα στο προσεχές διάστημα, βάζει την Attica Bank η έκδοση 992,5 εκατ. warrants υπέρ του Δημοσίου στην οποία θα προχωρήσει η Τράπεζα στις 16 Αυγούστου. Η έκδοση των warrants αποτελεί το πρώτο βήμα για τις εξελίξεις στην Attica Bank, καθώς η Διοίκησή της έχει εξαγγείλει ως στόχο αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 120 εκατ. έως 240 εκατ. ευρώ εντός του έτους, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider