Σε ποια βαριά «χαρτιά» του Χρηματιστηρίου στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποια βαριά «χαρτιά» του Χρηματιστηρίου στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών
Οι προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης επαναφέρουν τους ξένους οίκους στο να αρχίζουν να «βλέπουν» ξανά την εγχώρια αγορά και τίτλους του FTSE 25. Μέσω των ευρωπαϊκών πόρων διαμορφώνεται ένα νέο επενδυτικό «story».

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα projects που θα ενσωματωθούν γύρω από αυτό διαμορφώνουν ένα νέο επενδυτικό «story», στην προσπάθεια να ισχυροποιηθεί το σήμα της ρηχής εγχώριας αγοράς στα διεθνή ραντάρ.

Έτσι ξένοι οίκοι αρχίζουν να κοιτούν ξανά προς την εγχώρια αγορά δίνοντας βαρύτητα στη «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, ενώ και η μείωση του επενδυτικού ρίσκου επιτρέπει σε περισσότερους επενδυτές να εκτιμήσουν ευκαιρίες σε διάφορους κλάδους. Επιπλέον, καταλυτικός είναι και ο ρόλος των business plans μεγάλου μέρους των εισηγμένων, αλλά και τα μεγέθη που συνεχώς βελτιώνονται τόσο στο σκέλος των μάκρο όσο και στις τιμές εμπορευμάτων και μετάλλων. Υπό αυτό το πρίσμα κλάδοι όπως η ενέργεια με φόντο την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης των ΑΠΕ, ο πετρελαϊκός, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού συνεχίζουν να ανακάμπτουν όπως και αυτές των προϊόντων διύλισης, και οι κατασκευές βρίσκονται στα «ραντάρ» των επενδυτών.

Υπό αυτό το πρίσμα η Μυτιληναίος και ο όμιλος Τέρνα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή) διαθέτουν περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα των αναλυτών.

Για την πρώτη, τα δυναμικά «πατήματα» στο χώρο των ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά, φωτοβολταϊκα, και μικρά υδροηλεκτρικά) με ορίζοντα τα 3 GW σε μακροπρόθεσμη βάση, το πρόγραμμα βελτιστοποίησης του κόστους στη μεταλλουργία, η ανάκαμψη της αλουμίνας, αλλά και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (CCGT), συν τον μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων θα αποτελέσουν τους «καταλύτες» για την ενίσχυση του EBITDA. Η Citi πρόσφατα, έκανε λόγο για τεράστια προοπτική σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της, με διπλασιασμό του EBITDA έως το 2023, συγκριτικά με το 2020, λόγω του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, το EBITDA εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ ως το 2025, από 315 εκατ. ευρώ το 2020, με μέση απόδοση FCF στο 14%. Επιπλέον, η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG της εισηγμένης είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τους παγκόσμιους επενδυτές που αναζητούν έκθεση σε έναν χαμηλού κόστους παραγωγό αλουμινίου στην ΕΕ, όπως επισημαίνει η Citi που θέτει τιμή στα 20 ευρώ για τη μετοχή και στο bullish σενάριο -με βάση το «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης- στέλνει τη μετοχή στα 28 ευρώ.

Για τον όμιλο Τέρνα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στηρίζεται στην ισχυρή βεντάλια έργων που έχει αναλάβει όπως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, το Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό, η κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, που θα τροφοδοτεί με «καύσιμα» και την πορεία της μετοχής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η εισηγμένη προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, ισχυρές είναι οι προοπτικές και για την Τέρνα Ενεργειακή. Πρόσφατα, η Wood ανέφερε πως αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική επιλογή χάρη στη συνέπεια εκτέλεσης του επενδυτικού της προγράμματος και τη λειτουργική κερδοφορία της. Έτσι, ο οίκος αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 18 ευρώ, υπολογίζοντας επιπλέον 1.57GW εγκατεστημένη ισχύος στην Ελλάδα (με στόχο τα 3GW), κατά την περίοδο 2021-2025 (χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει αιολικά φωτοβολταϊκά καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης).

Στο σκέλος των τραπεζών, με την Τρ. Πειραιώς να ανοίγει το «χορό» των ΑΜΚ, αλλά την Alpha Bank να συνεχίζει σε ένα άλλο μοντέλο αναπτυξιακής αύξησης, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι στηρίζουν το πλάνο της διοίκησης Ψάλτη, για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο οίκος Schroders που διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 641 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, αύξησε το ποσοστό του στην Alpha Bank στο 5,088%. Από ξένους οίκους, η Wood θέτει τιμή στα 1,50 ευρώ, με σύσταση «buy», αναφέροντας πως η διοίκηση στοχεύει σε καθαρά κέρδη άνω των 600 εκατ. ευρώ και ROTE 10% έως το 2024. Στις τρέχουσες εκτιμήσεις του ο οίκος (που περιλαμβάνουν μέχρι το 2023), αναμένει καθαρά κέρδη 481 εκατ. ευρώ και ROTE 8%, μέσω της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων δανείων και μια πιο επιθετική μείωση του opex. Παράλληλα, οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι οι προσδοκίες ανάπτυξης της τράπεζας είναι φιλόδοξες αλλά και λογικές, λαμβάνοντας υπόψη τη στήριξη που θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις επενδύσεις και τα άλλα προγράμματα χρηματοδότησης. Συνολικά, το νέο guidance για τα NPEs και οι επιπρόσθετες πωλήσεις θα «κάψουν» λιγότερο από 200 μ.β κεφαλαίου CET1 και η οποία θα απορροφηθεί άνετα από το υπάρχον κεφάλαιο, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

Για την HSBC, που έχει αναβαθμίσει τη σύστασή της για την εγχώρια αγορά σε «overweight», στις κορυφαίες επιλογές βρίσκονται η Jumbo, ο ΟΠΑΠ και η Eurobank.

Ως προς την Jumbo είχε επισημάνει πως αν και το πλάνο επέκτασης της καθυστερεί, αναμένεται να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή εντός του 2021, κάτι που θα αποτελέσει τον καταλύτη, επαναφέροντας την εταιρεία στην αναπτυξιακή της δυναμική τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ανάπτυξη του διαδικτυακού καναλιού είναι ένα σκέλος που εκλείπει από την Jumbo. Μια επιτάχυνση λοιπόν, στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, θα μπορούσε να προσφέρει μια περαιτέρω ανοδική κίνηση στις πωλήσεις της, σύμφωνα με την HSBC. Άλλοι σημαντικοί «οδηγοί» για την εταιρεία είναι η έναρξη online λειτουργειών στη Ρουμανία το 2021, και η υπογραφή συμφωνίας franchise με την Fox Group, η οποία θα λανσάρει καταστήματα με την επωνυμία «Jumbo» στο Ισραήλ πιθανώς το 2022.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, η HSBC αναμένει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει υψηλή μερισματική απόδοση (εκτίμηση για 9% για 2021). Παράλληλα, η στρατηγική επένδυση του ΟΠΑΠ στη Stoiximan θα αποτελέσει το βασικό μοχλό ανάπτυξης για τα επόμενα 3-5 χρόνια, πέρα φυσικά από τα πρόσθετα οφέλη από την ωρίμανση των VLTs (τερματικά βίντεο λοταρίας). Αξίζει να σημειωθεί πως η Kaizen Gaming's (συμπεριλαμβανομένων των Stoiximan / Betano, ο ΟΠΑΠ κατέχει ποσοστό 36,75%), ενισχύθηκε κατά 40% στο εννεάμηνο, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, που έστρεψε τους περισσότερους πελάτες στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Για την Eurobank σημαντικοί «οδηγοί» θα μπορούσαν να αποτελέσουν η έξοδος από την κρίση της πανδημίας και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ως προς τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και την τιμή της μετοχής. Η HSBC επισημαίνει ότι το project Mexico θα μειώσει κατά 7% τα NPEs και εντός της χρονιάς η τράπεζα θα πιάσει τον στόχο για δείκτη NPE στο 9%. Ωστόσο η επίπτωση στα κεφάλαια CET 1 υπολογίζεται στις 25 μ.β χαμηλότερα απ’ όσο υπολόγιζε ο οίκος. Παράλληλα ο οίκος διατηρεί την εκτίμηση για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE κοντά στο 7-9% για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπρόσθετα δε η Eurobank σχεδιάζει να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση κατά 100 μ.β φέτος. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ισχυρή εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μπορεί να φέρει τον δείκτη CET 1 προς το 13,5% έως το 2022 (προηγουμένως 12%), 360 μ.β υψηλότερα από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, ανοίγοντας το δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

Από την άλλη, η ταχεία ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου αλλά και αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων, έφερε τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ) να συγκαταλέγονται μεταξύ των επιλογών της Goldman Sachs.Έτσι, στα «top picks» της, του οίκου στην περιοχή CEEMEA (Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής) βρίσκονται η μετοχή της Motor Oil αναβαθμίζοντας την παράλληλα σε «buy» από «ουδέτερη» σύσταση, καθώς όπως επισημαίνει παρέχει την υψηλότερη μέση μερισματική απόδοση για το διάστημα 2021 - 2022 στην περιοχή, στο 7,5% - 8,5%. Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο στα 17 ευρώ με upside 26% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με τον οίκο, η Motor Oil είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης, και τη διεύρυνση των spreads μεταξύ των ελαφριών (βενζίνη, ντίζελ) - βαρέων (αργό) προϊόντων πετρελαίου όντας ένα πολύπλοκο διυλιστήριο. Ως εκ τούτου αναμένεται πως η εισηγμένη θα είναι σε θέση να φέρει ελεύθερες ταμειακές ροές 11% περίπου κατά μ.ο το 2021 - 2022 παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στη μονάδα κατεργασίας νάφθας και σε έργα ΑΠΕ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της κερδοφορίας που αναμένεται για το ίδιο διάστημα, θα μεταφραστεί σε μια σταδιακή αύξηση των μερισμάτων, με την εκτίμηση του οίκου να κάνει λόγο για μέρισμα που θα κινηθεί στο εύρος του 0,9 - 1,1 ευρώ το 2021-2022, κάτι που συνεπάγεται μερισματική απόδοση 8% σε μ.ο που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των διυλιστηρίων στην περιοχή CEEMEA. Τα EBITDA αναμένεται να κινηθούν στα 384 εκατ. ευρώ το 2021 (αναθεώρηση επί τα χείρω κατά 5% από G.S σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμησή της) προτού ενισχυθούν στα 593 εκατ. ευρώ το 2022 (+8% από προηγούμενη εκτίμηση) φτάνοντας τα 597 εκατ. ευρώ το 2023 (7,9% από προηγούμενη εκτίμηση). Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένεται να προσεγγίσουν τα 1,67 ευρώ το 2021, προτού ξεπεράσουν τα 3 ευρώ, φτάνοντας τα 3,09 και 3,18 ευρώ το 2022 - 2023 αντίστοιχα.

Παράλληλα, η G.S ξεκίνησε την κάλυψη των ΕΛΠΕ με «ουδέτερη» σύσταση, αναμένοντας ότι θα σημειώσουν αύξηση των EBITDA κατά 2x περίπου από 2020 - 2022 και ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών κατά περίπου 40% για το ίδιο διάστημα λόγω της ανάκαμψης των περιθωρίων διύλισης και του επίπεδου capex για το 2021 - 2022 συγκριτικά με το 2020. Έτσι, παρότι η εισηγμένη διαθέτει ένα υψηλό δείκτη καθαρού χρέους/EBITDA που ήταν περίπου 5,5x στα τέλη του 2020, η G.S αναμένει ότι θα μειωθεί σε ένα επίπεδο χαμηλότερο του 2x έως το 2023. Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ένα από τα πλέον σύνθετα διυλιστήρια (Nelson Complexity Index 9,5) κάτι που τους επιτρέπουν να επεξεργάζονται βαρύ αργό πετρέλαιο (από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία) χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα άλλων προϊόντων τους. Έτσι, τα μερίσματα θα αυξηθούν από 0,1 ευρώ ανά μετοχή το 2020 σε 0,5 ευρώ ανά μετοχή το 2023 με μέση μερισματική απόδοση περίπου στο 6% για το 2021 - 2023. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την τιμή της μετοχής θεωρεί ότι διαπραγματεύεται σύμφωνα με τον ιστορικό μ.o του μέσου κύκλου και τον μ.o του κλάδου, θέτοντας τιμή στόχο στα 7 ευρώ, με περιθώρια ανόδου 14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider