Το σχεδιασμό του Ερντογάν αναμένουν οι επενδυτές - Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχεδιασμό του Ερντογάν αναμένουν οι επενδυτές - Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η λίρα
Τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία μετά τις δύο αλλαγές στα πρόσωπα της οικονομίας. Παραμένουν οι πιέσεις στη λίρα.

Οι αλλαγές του Τούρκου προέδρου δεν δείχνουν για την ώρα να απορροφούν την πίεση από το τουρκικό νόμισμα καθώς και την Τετάρτη παραμένει μια «ανάσα» από τις 8 λίρες ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα, η λίρα καταγράφει άνοδο 2,4% στις 7,94 λίρες έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση των αρχών να αυξήσουν το ποσό στα currency swaps παράγωγα που μπορούν να πραγματοποιούν οι τουρκικές τράπεζες με ξένους αντισυμβαλλομένους.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τις κινήσεις στο οικονομικό μέτωπο μετά την «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Μουράτ Ουισάλ και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τις θέσεις των δύο θα καλύψουν οι Νατσί Αγκμπάλ και Λουτφί Εβάν αντίστοιχα. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι μετά τις αλλαγές αυτές αναμένεται αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στο 17% μέχρι το τέλος του έτους από 10,25% που είναι σήμερα, ενώ προειδοποίησε πως δε θα πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες για τα δύο νέα πρόσωπα των Αγκμπάλ και Ελβάν.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό οτι στηρίζει πλήρως τα δύο νέα πρόσωπα, αναφέροντας πως «η Τουρκία θα εφαρμόσει πιο δύσκολες πολιτικές εάν χρειαστεί». Θα δούμε τα κέρδη από εγχώριους και ξένους επενδυτές που εμπιστεύονται την οικονομία της Τουρκίας και τη λίρα, ως δικά μας κέρδη».

Παράλληλα, Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού εκεί, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider