Μίνι κραχ στα χρηματιστήρια λόγω κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μίνι κραχ στα χρηματιστήρια λόγω κοροναϊού
Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των ανησυχιών για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κοροναϊός. Κλυδωνίζονται οι ευρωαγορές. Βουτιά καταγράφει το ιταλικό χρηματιστήριο. Μαζικές πωλήσεις στα ομόλογα.

Μίνι κραχ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις κυριότερες διεθνείς αγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, υπό το βάρος των φόβων για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία. Οι ευρωπαϊκές αγορές κλυδωνίζονται, ενώ σε ελεύθερη πτώση έχει επιδοθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήμπορο να αντιδράσει στο διεθνές αρνητικό περιβάλλον.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση υπό το βάρος του οικονομικού ανίκτυπου του ιού.

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

O Γενικός Δείκτης, στις 12:20, υποχωρεί στις 840,16 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 5,92%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,23%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,96%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,05%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,79%), της ΔΕΗ (-9,42%), της Jumbo (-8,24%), της Ελλάκτωρ (-8,19%) και της Εθνικής (-7,84%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,01%) και των Κατασκευών (-7,89%).

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι μόλις 5 μετοχές κινούνται ανοδικά, 97 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Ξυλεμπορία(κ) +18,82% και Λανακάμ(κ) +9,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Μαθιός Πυρίμαχα-26,09% και Fieratex-24,65%.

Μαζικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα

Παράλληλα, μαζικές πωλήσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων λόγω της κρίσης του κοροναϊού και των ανησυχιών για μια παγκόσμια ύφεση.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,023%, ήτοι 6% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Αντίστοιχα, το ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,958%%, ήτοι 5,78% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

«Νοσούν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού Cov-19 εκτός Κίνας κλυδωνίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον αναμενόμενο.

Βουτιά 3,5% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stοχχ, με όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βυθίζονται στο κόκκινο. Πάνω από 3% υποχωρούν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη. Βουτιά 4,4% καταγράφει ο δείκτης FTSE MIB, καθώς η Ιταλία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού στην Ευρώπη.

Οι μετοχές στο Μιλάνο υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider