Χάρβαρντ: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το hangover - Πώς θα το προλάβετε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρβαρντ: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το hangover - Πώς θα το προλάβετε
Το αλκοόλ είναι βασικό «συστατικό» των εορταστικών τραπεζιών, ωστόσο, μεθεόρτια μπορεί να προκαλέσει βασανιστικά  συμπτώματα.

Το αλκοόλ είναι βασικό «συστατικό» των εορταστικών τραπεζιών, ωστόσο, μεθεόρτια μπορεί να προκαλέσει βασανιστικά συμπτώματα.

Διάρροια, κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία και τρέμουλο είναι τα κλασικά συμπτώματα. Μερικές φορές, η συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό και οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερπαράγουν (υπερίδρωση). Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευαίσθητοι στο φως ή τον ήχο. Άλλοι πάσχουν από μια αίσθηση περιστροφής (ίλιγγος).

Αν και το hangover επηρεάζει διαφορετικά τα άτομα, οι παρακάτω συμβουλές, από ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μπορεί να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε:

1. Πιείτε πολλά υγρά: Το αλκοόλ είναι διουρητικό, καθώς αναστέλλει την απελευθέρωση της βαζοπρεσίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τον όγκο των ούρων, που παράγονται από τους νεφρούς. Εάν το hangover σας περιλαμβάνει διάρροια, εφίδρωση ή έμετο, μπορεί να είστε ακόμη πιο αφυδατωμένοι. Παρόλο που η ναυτία μπορεί να δυσκολέψει το να κατεβάσετε οτιδήποτε, ακόμα και λίγες γουλιές νερό μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του hangover.

2. Φάτε υδατάνθρακες: Το ποτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως θεωρητικά μέρος της κούρασης και των πονοκεφάλων ενός hangover μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί χωρίς αρκετό από το «κύριο καύσιμο». Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να φάνε όταν πίνουν, μειώνοντας περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα τους. Ένα τοστ και ένας χυμός μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα σακχάρου στο φυσιολογικό.

3. Πιείτε καφέ ή τσάι: Η καφεΐνη μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του hangover, αλλά ως διεγερτικό, θα μπορούσε να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται, επειδή η καφεΐνη μπορεί να καλύψει τις κατασταλτικές επιδράσεις του αλκοόλ, κάνοντας τους πότες να αισθάνονται πιο προσεκτικοί από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

4. Λάβετε βιταμίνες Β και ψευδάργυρο: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Medicine αξιολόγησε τις δίαιτες για 24 ώρες πριν και μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ήταν μια μικρή μελέτη και τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο ότι οι συμμετέχοντες είπαν τι έφαγαν. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι των οποίων η κατανάλωση τροφίμων και ποτών περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και βιταμινών Β εμφάνισαν πιο ήπιο hangover.

5. Πάρτε ένα αναλγητικό: Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν με τον πονοκέφαλο και γενικότερα τα αισθήματα πόνου.
Τα ΜΣΑΦ, ωστόσο, μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το ήδη ερεθισμένο στομάχι από το αλκοόλ. Μην πάρετε ακεταμινοφαίνη εάν το αλκοόλ παραμένει στον οργανισμό σας. Μπορεί να εντείνει τις τοξικές επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης στο ήπαρ.

Πώς θα το αποφύγετε

- Πιείτε αργά και με γεμάτο στομάχι.

- Πιείτε με μέτρο.

- Πιείτε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερο οινόπνευμα και θα μειώσει την αφυδάτωση από την κατανάλωση αλκοόλ.

- Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά με πιο σκούρο χρώμα: Πειράματα έδειξαν ότι τα διαυγή λικέρ, όπως η βότκα και το τζιν, τείνουν να προκαλούν hangover λιγότερο συχνά από τα σκούρα, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί και η τεκίλα. Η κύρια μορφή αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα πιο σκούρα περιέχουν χημικά συγγενείς ενώσεις (συγγενείς ουσίες), συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης. Τα ίδια ένζυμα επεξεργάζονται την αιθανόλη και τη μεθανόλη, αλλά οι μεταβολίτες της μεθανόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί, επομένως μπορεί να προκαλέσουν βαρύτερο hangover.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κινητικός γραμματισμός: Πώς τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές για όλη τους τη ζωή

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς ενόψει Πάσχα

Οδηγός «επιβίωσης» από τις αλλεργίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider