Εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο: Η σημασία του εμβολίου κατά της Ηπατίτιδας Β

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο: Η σημασία του εμβολίου κατά της Ηπατίτιδας Β
Τη σημασία του εμβολιασμού έναντι των ιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τη σημασία του εμβολιασμού έναντι των ιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Eκτός από το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το οποίο προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου (στην γεννητική και περιπρωκτική περιοχή και στον στοματοφάρυγγα), είναι διαθέσιμο -ήδη από το 1982- και το εμβόλιο που παρέχει προστασία έναντι της ηπατίτιδας Β. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το πρώτο που μπορεί να δράσει προληπτικά έναντι του ηπατοκυτταρικού καρκίνου

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο µόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.

Από το έτος 1982, υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β. Αποτελεί το πρώτο εµβόλιο που µπορεί να «δράσει» προληπτικά έναντι μίας σοβαρής μορφής καρκίνου, του ηπατοκυτταρικού.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν περιέχουν HBsAg, που παρασκευάζεται µε την τεχνική του ανασυνδυασµένου DNA και δεν ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο στους 2-8 o C, αλλά όχι να ψύχεται.

Ενδείξεις:

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραµµα Εμβολιασμών από την 1/1/1998, µε τη διάταξη 4543/10-9-97. Σύµφωνα µε τη διάταξη αυτή, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε βρέφη και παιδιά µε στόχο όλα τα παιδιά να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από την εφηβεία. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024, ένδειξη εμβολιασμού έχουν επίσης, άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι εξής:

  • Άτομα με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους στην διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών
  • MSM
  • Χρήστες ναρκωτικών ουσιών
  • Άτομα που παρουσιάζουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
  • Άτομα που είναι δυνατόν να εκτεθούν σε αίμα ή μολυσμένα βιολογικά υλικά, π.χ. επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι και κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης, εργαζόμενοι σε σώματα ασφαλείας, σε υπηρεσίες καθαριότητας, σε ιδρύματα με τρόφιμους που παρουσιάζουν νοητική στέρηση, κ.λπ.
  • Ταξιδιώτες που πρόκειται να επισκεφθούν χώρες με μέση και υψηλή ενδημικότητα ηπατίτιδας Β
  • Άτομα με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια (εάν είναι δυνατόν πριν την έναρξη της αιμοκάθαρσης)
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις του ήπατος (ηπατίτιδα C, κίρρωση, λιπώδης διήθηση ήπατος, αλκοολική ηπατοπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα)
  • Άτομα του στενού περιβάλλοντος πασχόντων από χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β
  • Άτομα που παρακολουθούνται ή εργάζονται σε Μονάδες ειδικών λοιμώξεων, Κέντρα για νοσήματα που μεταδίδονται σεξουαλικά, για HIV, για χρήση ναρκωτικών
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
  • Έγκυες γυναίκες εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης

Οι στόχοι που έθεσε ο ΠΟΥ για το έτος 2030 και πρέπει να επιτευχθούν είναι οι εξής:

1) 95 % εμβολιαστική κάλυψη (3η δόση) των παιδιών κατά του HBV.

2) 95 % εμβολιαστική κάλυψη εγκύων που υπόκεινται σε προσυμπτωματικό έλεγχο για την HBsAg.

3) 95 % κάλυψη των νεογνών που εμβολιάστηκαν εγκαίρως (εντός 24 ωρών μετά τη γέννηση) κατά του HBV στη γέννηση.

Η τεράστια σημασία του εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Β φαίνεται από το γεγονός ότι συζητείται, σε επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση για την έκδοση Σύστασης (Council Recommendation) σχετικά με τους καρκίνους που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Η εν λόγω πρόταση επικεντρώνεται στη στήριξη των κρατών μελών για την καλύτερη παρακολούθηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) και του ιού της Ηπατίτιδας Β (HBV).

Επίσης, η πρόταση αυτή περιέχει συστάσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά των δύο αυτών ιών με υποστηρικτικές δράσεις από αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω πρόταση όταν εκδοθεί επίσημα, θα αποτελεί νομικό πλαίσιο μη δεσμευτικού χαρακτήρα για τη χώρα μας και θα θέτει βασικές κατευθύνσεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αναφορικά με τα σημεία συστάσεων της εν λόγω πρότασης, η χώρα μας είναι εναρμονισμένη με την πλειονότητα των κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν στην πρόληψη καρκίνων που οφείλονται στο HPV και στο HBV με εμβολιασμούς ή άλλες δράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορωνοϊο, 6 διασωληνωμένοι - Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού

Δακρυοαδενίτιδα: Μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση των ματιών – Αιτίες και συμπτώματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider