Delphi Economic Forum IX Vaccination & Public Health: Building a Prevention-Oriented Culture

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Delphi Economic Forum IX Vaccination & Public Health: Building a Prevention-Oriented Culture
Στην ανάδειξη του εμβολιασμού ως κύριο όχημα στην υπεράσπιση της δημοσίας υγείας και στην αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας νοοτροπίας προσανατολισμένης στην πρόληψη, επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ «Vaccination & Public Health: Building a Prevention - Oriented Culture» το οποίο πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 12 Απρίλιου 2024, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum IX: The Great Transition, στην πόλη των Δελφών.

Στην ανάδειξη του εμβολιασμού ως κύριο όχημα στην υπεράσπιση της δημοσίας υγείας και στην αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας νοοτροπίας προσανατολισμένης στην πρόληψη, επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ «Vaccination & Public Health: Building a Prevention - Oriented Culture» το οποίο πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 12 Απρίλιου 2024, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum IX: The Great Transition, στην πόλη των Δελφών.

Τα καθήκοντα του συντονιστή της τραπέζης ανέλαβε ο κ. Αντώνης Φουρλής, ενώ την τράπεζα, με την ιδιότητα του κεντρικού ομιλητή, πλαισίωσαν ο κ. Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ο κ. Antonino Biroccio, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας & Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο καθ. Νικόλαος Σύψας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσε ο εμβολιασμός, ως η πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων, αλλά και δαπανηρών για τα δημόσια συστήματα υγείας, μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνέργεια όλων των φορέων, προκειμένου να δομηθεί ένα άρτιο και τεκμηριωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον εμβολιασμό με απτά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για το σύστημα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο καθ. Σουλιώτης παρουσίασε ευρήματα της μελέτης του, τα οποία κατέδειξαν ότι υπάρχει κενό στην ενημέρωση του ενηλίκου πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης σχετικά με την άρτια και συστηματική ενημέρωση του εν λόγω πληθυσμού.

O κ. Αντώνης Φουρλής, έκανε ειδική μνεία στο αντίστοιχο πάνελ, το οποίο πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν, στο Delphi Economic Forum VIII, με τίτλο «Health, Economic and Social Perspectives of Vaccines», αναλύοντας τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο πάνελ, υπογραμμίζοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού με ταχείς ρυθμούς αναδεικνύει την αναγκαιότητα ανάληψης άμεσης δράσης.

Ο καθ. Κυριάκος Σουλιώτης, παρουσιάζοντας ευρήματα από τη μελέτη που εκπόνησε για τις γνώσεις, στάσεις, και συμπεριφορές του ενήλικου πληθυσμού για τον εμβολιασμό, κατέληξε στην οξύμωρη διαπίστωση, ότι ενώ ο πληθυσμός αναγνωρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού και την αναγκαιότητα να εμβολιαστεί έναντι διαφόρων νοσημάτων, όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος και ο έρπητας ζωστήρα, όταν ερωτάται αν έχει εμβολιαστεί αναφέρει ότι δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε ρίσκο να νοσήσει.

Ο κ. Άρης Αγγελής, υπό το πρίσμα της Πολιτείας, επισήμανε πως το Υπουργείο Υγείας προάγει τον εμβολιασμό και κατ’ επέκταση την καθολική κάλυψη του πληθυσμού ενάντια στο σύνολο των νοσημάτων. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι απαιτείται καλύτερη διασύνδεση, αλληλουχία και ξεκάθαρες αρμοδιότητες στις επιτροπές που εμπλέκονται στην λήψη αποφάσεων για τα εμβόλια και συγκεκριμένα μεταξύ της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών με τις επιτροπές αποζημίωσης και διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε στη διδακτική περίοδο της Covid-19 και την παρακαταθήκη της αναφορικά με τον μηχανισμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη επένδυση της πολιτείας προς την κοινωνία, αναφέροντας πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό εξοικονομούνται 3 ευρώ από νοσηλείες και 10 ευρώ από πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές.

Την ευρωπαϊκή οπτική στο θέμα έδωσε κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής πολιτικής και διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τα εμβολιαστικά ζητήματα κατά τα πρότυπα της πανδημίας της Covid-19, κατά την οποία υπήρξε άρτιος και άμεσος συντονισμός και κινητοποίηση προς όλα τα κράτη μέλη.

Με την βιωματική ματιά των ασθενών ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, αναγνώρισε το αποτύπωμα των εμβολίων στην κοινωνία, αναφέροντας πως κάθε χρόνο, 2,5 εκατομμύρια παιδιά σώζονται χάρη σε αυτά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης εκστρατειών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας για τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Antonino Biroccio, τόνισε πως η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανάπτυξη μιας ισχυρής Εθνικής Στρατηγικής Εμβολιασμού είναι επιτακτικής ανάγκης, και η οποία, έμπρακτα θα υποστηρίζει την υιοθέτησή της χρήσης των εμβολίων, επιτρέποντας έτσι αφενός στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να ωφεληθούν της αξίας τους και αφετέρου στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες αναπτύσσουν, παράγουν και διαθέτουν εμβόλια, να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα. Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ορισμό στόχων για τον εμβολιασμό ανά νόσο, τη στενή παρακολούθηση της πρόσληψης εμβολίων μέσω της χρήσης μητρώων εμβολιασμού, και την προώθηση εκστρατειών εμβολιασμού που υποστηρίζουν έμπρακτα τη μεγιστοποίηση της υιοθέτησής της χρήσης εμβολίων υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην δευτερολογία του ο κ. Αγγελής επανέλαβε την ανάγκη διασύνδεσης των επιτροπών προς όφελος της αμεσότερης λήψης αποφάσεων για τα εμβόλια, ενώ κλείνοντας την ομιλία του αναγνώρισε την αξία των εμβολίων ως προς την κλινική και οικονομική αποδοτικότητά τους, η οποία συνιστά την πιο αποδοτική παρέμβαση δημόσιας υγείας, μετά το πόσιμο νερό βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στον επίλογο της συζήτησης ο καθ. Σουλιώτης με βάση τη μελέτη που εκπόνησε, για τις γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές του ενήλικου πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ανέφερε πως τα 2/3 του πληθυσμού χρειάζονται πληρέστερη ενημέρωση από τον ιατρό και τον φαρμακοποιό τους για τα διαθέσιμα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση δεν πρέπει να παραλειφθούν και οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό.

Το γενικό συμπέρασμα που εξήχθη από τους ομιλητές, σε απόλυτη εναρμόνιση με τις εκβάσεις του πάνελ που διεξήχθη και το προηγούμενο έτος, είναι η άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον εμβολιασμό, για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.

Την συζήτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του χώρου της υγείας, εκπρόσωποι ασθενών, ακαδημαϊκοί καθώς δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ υγείας και του επιχειρηματικού ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider