Αγαπηδάκη: Από τις Αρχές Μαρτίου οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγαπηδάκη: Από τις Αρχές Μαρτίου οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ακολουθεί πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα, με δωρεάν ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ έπεται το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνική Ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, με θέμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο».

Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία. «Μιλάμε όχι απλώς για τη λήψη του δείγματος αλλά και για τη διενέργεια της βιοψίας. Ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι για να μην σκέφτονται οι γυναίκες τι ακολουθεί μετά το πρώτο βήμα του screening, αποφεύγοντας και την αρχική εξέταση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η βιοψία συνεπάγεται ένα πολύ υψηλό κόστος και οι γυναίκες όταν έχουμε οικονομικές δυσκολίες αποφεύγουμε και το πρώτο βήμα, επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να αντέξουμε τα επόμενα», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Όπως η ίδια επεσήμανε, το υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει του στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της νόσου, υιοθετώντας ένα συνδυαστικό μοντέλο:

  • Την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού έναντι του ιού HPV, σε κορίτσια και αγόρια: Ήδη έχει επεκταθεί η δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο για το τρέχον έτος και, ακολούθως, εξετάζεται και προχωρούν οι διαδικασίες για να συνεχιστεί αυτό και το 2025.
  • Kαμπάνιες με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων και των νέων γυναικών για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV.

Πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Όπως ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο αφορά σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και αυτές που έχει εκπονήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Δημόσιας Υγείας, υποψήφιοι για την ενδεικνυόμενη εξέταση, την ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, είναι όσοι καπνίζουν 2 πακέτα για δέκα χρόνια ή 1 πακέτο για 20 χρόνια, καθημερινά. Στην έναρξή του, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 4 νοσοκομεία. «Το πρόγραμμα σχεδιάζεται προσεκτικά, έτσι ώστε και μετά την εξέταση, σε περίπτωση ευρήματος να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Συνδυαστικά με μια σειρά αλλαγών που σχεδιάζουμε στον τομέα αυτό, και σχετίζονται με τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, με στρατηγικές μείωσης της βλάβης που δρομολογούνται για να έχουμε κι εμείς σε λίγα χρόνια μία smoke free generation αλλά και στρατηγικές που αφορούν σε ομάδες εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν», δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι, ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», έχουν διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες δωρεάν και περισσότερες από 20.000 γυναίκες, «μια ολόκληρη πόλη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Υπουργός, έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα.
«Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, σε εθνικό επίπεδο δεν είναι μία δράση one-off στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι προγράμματα που έχουμε θεσμοθετήσει με νόμο και τώρα “τρέχουμε” τον πρώτο κύκλο. Θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες κάθε φορά», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Η λοίμωξη τις πρώτες εβδομάδες κύησης σχετίζεται με συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου

Γεωργιάδης: Παρουσίασε το σχέδιο πρόληψης του καρκίνου - Κάλεσε τον πληθυσμό να κάνει χρήση των δωρεάν εξετάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider