Φάρμακα: Σάλος με την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών – Φαρμακοποιοί: Κυκλοφόρησε ήδη λίστα προς εξαγωγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάρμακα: Σάλος με την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών – Φαρμακοποιοί: Κυκλοφόρησε ήδη λίστα προς εξαγωγή
Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για 137 φάρμακα και εμβόλια, με τους φαρμακοποιούς να εκφράζουν την αντίθεσή τους και να κρούουν «καμπανάκι» για επερχόμενες ελλείψεις.

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για 137 φάρμακα και εμβόλια, με τους φαρμακοποιούς να εκφράζουν την αντίθεσή τους και να κρούουν «καμπανάκι» για επερχόμενες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο», κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα.

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

- Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν
τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

- Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

- Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

«Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως Ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%», αναφέρει ο ΠΦΣ σε σχετική ανακοίνωση. Και προσθέτει:

«Ο Π.Φ.Σ. ενεργώντας επί σκοπώ προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 περ. ζ΄ του Ν. 5041/2023, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Προς μηνυτήρια αναφορά ο ΠΦΣ

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι με την υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο Π.Φ.Σ. τονίζει ότι στο πλαίσιο του άνω θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους και, για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Αντιδράσεις από τους μεγαλύτερους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, επίσης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Ο ΦΣΑ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά.

Ο ΦΣΘ από την πλευρά του αναφέρει: «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες».

Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων ώστε να μην δυναμιτιστεί η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γενόσημα, πρωτόκολλα, συνταγογράφηση – Τα μέτρα Γεωργιάδη για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 119 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών

gazzetta
gazzetta reader insider insider