Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με την πρόσφατη άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με την πρόσφατη άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με την απόφαση του ΕΟΦ «για την άρση απαγόρευσης των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες.

Την αντίθεσή του προς την άρση των παράλληλων εξαγωγών που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ για 137 φαρμακευτικά σκευάσματα και παιδικά εμβόλια εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), εκτιμώντας ότι σύντομα τα σκευάσματα αυτά θα εξαφανιστούν από τα φαρμακεία.

Με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε στις 19/01 η απαγόρευση των εξαγωγών σε φαρμακευτικές κατηγορίες όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα.

Όπως τονίζουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι φαρμακοποιοί, τα περισσότερα από αυτά είναι πρωτότυπα φάρμακα, που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου, «λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί».

Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!!!

Θα εξαφανιστούν τα φάρμακα

Η απόφαση αυτή βρίσκει εντελώς αντίθετους τους φαρμακοποιούς, που θεωρούν ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουν ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΥ: Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το 2024

Κορονοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στα φαρμακεία

ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις διοικήσεις στα νοσοκομεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider