Πρόεδρος ΠΦΣ: «Ναι» στους εμβολιασμούς έναντι της Covid-19 στα φαρμακεία – Τα επιχειρήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος ΠΦΣ: «Ναι» στους εμβολιασμούς έναντι της Covid-19 στα φαρμακεία – Τα επιχειρήματα
Tο ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό.

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των γιατρών και των φαρμακοποιών με αφορμή την γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια εμβολιασμών έναντι της Covid-19 στα φαρμακεία. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), τα επιχειρήματά των φαρμακοποιών παραθέτει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (18/1), τονίζει ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».

«Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη», αναφέρει η ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Έχει αναλογισθεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία , αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests. Πέραν αυτού οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές. Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή των φαρμακοποιών σε δράσεις της Π.Φ.Υ. στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών».

Τα φαρμακεία είναι σε θέση να διενεργούν εμβολιασμούς έναντι της Covid-19

Ο κ. Βαλτάς επισημαίνει ότι έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. Εδώ και 3 χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες όπως ( η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία αλλά και η Αγγλία), βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.

Όπως τονίζει, τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.

Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας.

Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού αναφέρει τα εξής: «Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης».

«Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος», καταλήγει η ανακοίνωση του Απόστολου Βαλτά και παραθέτει στοιχεία της φετινής περιόδου για τους εμβολιασμούς κατά τις εποχικής γρίπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Στις 25 Ιανουαρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Το ριμπάουντ κέρδισε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2023 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών

TSMC: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο δ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider