Μάχη για τα rapid tests: Απεμπλοκή των φαρμακοποιών ζητούν διαγνωστικά και εργαστηριακοί γιατροί 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη για τα rapid tests: Απεμπλοκή των φαρμακοποιών ζητούν διαγνωστικά και εργαστηριακοί γιατροί 
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων για τη διάθεση και διενέργεια rapid tests από τα φαρμακεία, που επανήλθαν με αφορμή το strep test.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων για τη διάθεση και διενέργεια rapid tests από τα φαρμακεία, που επανήλθαν με αφορμή το strep test.

Σε συνέχεια της κόντρας του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), την περασμένη εβδομάδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι «προϋπόθεση για την δημόσια υγεία και ασφάλεια είναι η εκτέλεση των εξετάσεων αυτών να γίνεται από τον Ειδικό γιατρό και όχι από τον Φαρμακοποιό, πολλώ δε μάλλον και από τον ίδιο τον ασθενή».

Οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών επισημαίνουν στην επιστολή τους τα εξής:

Όταν εκτελείται μία εξέταση rapid (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ), το θέμα δεν είναι απλά… κάποιος να την εκτελέσει… αλλά:

• Να γίνει ορθά η λήψη (η οποία είναι τα Α και το Ω για ένα σωστό αποτέλεσμα)
• Να παρθεί το δείγμα στο κατάλληλο περιβάλλον ενός εργαστηρίου και όχι στο πεζοδρόμιο ή στον κοινόχρηστο χώρο ενός φαρμακείου ανάμεσα στους άλλους πελάτες
• Να διατεθούν με ασφάλεια τα μολυσματικά απόβλητα, έτσι όπως ορίζει ο Νόμος..
• Να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα
• Να συνεκτιμηθεί το αποτέλεσμα με το ιστορικό και την κλινική εικόνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν η απάντηση είναι ορθή, ψευδώς θετική ή αρνητική, εάν χρειάζεται επανάληψη άμεση ή σε δεύτερο χρόνο, ή εάν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος και με άλλες εξετάσεις.
• Να καθοδηγηθεί ο ασθενής έγκυρα και έγκαιρα για το τι θα πρέπει να κάνει.

«Η διάθεση αυτών των test στους πολίτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν, ούτε να κάνουν σωστά την λήψη, ούτε καν την εκτέλεση και, κυρίως, έχουν πλήρη άγνοια να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα, μάλλον σύγχυση θα φέρει και κακό θα κάνει παρά θα ωφελήσει», επισημαίνει η ΠΟΣΙΠΥ.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι το επιχείρημα του ΠΦΣ ότι «έτσι ισχύει στην Ευρώπη», είναι άστοχο και παραπλανητικό, διότι το κάθε Κράτος έχει τους δικού του κανόνες και τις ιδιαίτερες προδιαγραφές για την λειτουργία των ιατρείων, των εργαστηρίων και των φαρμακείων, καθώς και για τα προσόντα των γιατρών, των φαρμακοποιών, και των λοιπών επιστημόνων. Η δε παράθεση μεμονωμένων στοιχείων a la carte από το κάθε υγειονομικό σύστημα, γίνεται μάλλον εκ του πονηρού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Λυπούμεθα πραγματικά διότι η ηγεσία του ΠΦΣ, θεωρεί ότι οι αντιδράσεις του κλάδου μας έχουν κίνητρα καθαρά οικονομικά.

ΌΧΙ κύριοι δεν ζητήσαμε εμείς μετά από μία διάγνωση, να διαθέτουμε στον ασθενή και την φαρμακευτική αγωγή… (παρ’ όλο που θα εξυπηρετούσε σημαντικά και τον ασθενή και το κοινωνικό σύνολο).

ΕΣΕΙΣ είστε αυτοί που απαιτείτε (και ευτυχώς όχι η πλειονότητα των απλών φαρμακοποιών), πέραν των φαρμάκων και των λοιπών εμπορευμάτων που διακινείτε, να αναλάβετε και την εκτέλεση εξετάσεων, των οποίων την σημασία και τους κινδύνους ασφάλειας που εμπεριέχουν, τους αγνοείτε παντελώς.
Τέλος απευθυνόμενοι προς την διοίκηση του ΠΦΣ, όσον αφορά φορά τις απειλές περί μηνύσεων και μάλιστα “χωρίς να προηγηθούν εξωδικαστικές ενέργειες” τις θεωρούμε απαράδεκτες», αναφέρει η ΠΟΣΙΠΥ στην επιστολή της.

Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του υπουργείου και τα θεσμικά όργανα του κλάδου να επιληφθούν του θέματος, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση με την εκτέλεση των εξετάσεων rapid για την Covid19, που δημιούργησαν οι έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας, καθώς και για τον Η1Ν1, τον Στρεπτόκοκκο, κλπ που -όπως σημειώνει- «επέκτειναν και θέλουν συντηρήσουν προς όφελός τους ορισμένοι συνδικαλιστικοί κύκλοι άλλων μη ιατρικών κλάδων, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., από την πλευρά του, εκφράζει τη στήριξή του στις ενέργειες της ΠΟΣΙΠΥ και του ΣΙΔΕΙΔΕΛ αναφορικά με την μη διενέργεια των rapid tests, τονίζοντας ότι «πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, και για το λόγο αυτο θεωρούμε ότι αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία το να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς Π.Φ.Υ.».

Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο έχει αποστείλει επιστολή από τις 27/04/2023, με την οποία ζητούσε από τον Υπουργό Υγείας να καταργήσει τη δυνατότητα διενέργειας rapid test για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία, αφού πλέον δεν συντρέχει καμία επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιούνται από μη αδειοδοτημένους φορείς τέτοιου είδους εξετάσεις.

«Ζητάμε ξανά, από τον επόμενο Υπουργό Υγείας, να προβεί σε αυτήν την αυτονόητη κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας των rapid test από τα φαρμακεία, ρητά ως μη εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας!

Τέλος, ζητάμε από τον ΠΙΣ, όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να βγάλουν οδηγίες, ώστε τα μέλη τους να αποδέχονται αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού, όπως επιβάλει η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική.

Άλλωστε οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή συνδρομή για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού test πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από ιατρό», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Σημειώνεται ότι, χθες Δευτέρα (19/6), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών, εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας τα εξής:

• Οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

• Τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, καίτοι πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς. Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.
Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη: Τι δείχνει έρευνα για την ικανοποίηση των υγειονομικών από την εργασία τους

Γαλλία: Μια νέα γενιά φυτοφαρμάκων προκαλεί ανησυχίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider