Μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργούν στα νοσοκομεία – Τεράστιες οι λίστες αναμονής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργούν στα νοσοκομεία – Τεράστιες οι λίστες αναμονής
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Μεγάλες και επικίνδυνες σε πολλές περιπτώσεις είναι οι αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας μας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Οι αναμονές για τακτικά χειρουργεία, σε ορισμένα νοσοκομεία, φτάνουν τα 3 χρόνια, ενώ καρκινοπαθείς περιμένουν για να χειρουργηθούν έως και 6 μήνες. Την ίδια στιγμή σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει στη Βόρεια Ελλάδα με τα χειρουργεία καρδιάς, καθώς, λόγω υποστελέχωσης, έκλεισε η κλινική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στην οποία διενεργούνταν 1000 χειρουργεία το χρόνο. Σημαντικό είναι το πρόβλημα και στο «Αττικόν», όπου λειτουργούν οι μισές χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου.

«Κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Οι κλινικές πολλών νοσοκομείων είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Παραιτούνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Με μετακινήσεις μπαλώνουν την κατάσταση. Δεν πάει άλλο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Αττικόν»

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσαν 3 καρδιοχειρουργικές κλινικές: στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» η εμβληματική καρδιοχειρουργική κλινική «Π. Σπύρου» με 1.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο, του ΑΧΕΠΑ με 500 χειρουργεία το χρόνο και του «Παπαγεωργίου» με περίπου 250 χειρουργεία ετησίως. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» η καρδιοχειρουργική κλινική έκλεισε, λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά.

«Υπηρετεί μία καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία αρρώστησε, πήρε αναρρωτική άδεια και έκλεισε η κλινική. Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου να καλύψουν τις εφημερίες. Όμως, έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία», επισημαίνει η Ομοσπονδία. Και προσθέτει:
«Πρόσφατα, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” εγκαινιάσθηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 18 κλινών από δωρεά, η οποία λειτουργεί για περιστατικά covid-19. Καινούργια κατασκευή και κατέρρευσε το πάτωμα!!!!!! Έκλεισε η μία πτέρυγα 9 κλινών, στην οποία κατέρρευσε το πάτωμα».

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Υπάρχουν λίστες χειρουργείων, μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και πέντε χρόνια, που κανείς δεν γνωρίζει εάν περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν. Ασθενείς, όμως, περιμένουν τρία χρόνια για τακτικό χειρουργείο.

«Καρκινοπαθείς περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση στην εκπομπή του Κου Χατζηνικολάου για να χειρουργηθεί μετά από τρεις μήνες.
Νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερεις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου, έως ότου χειρουργηθούν. Οι γιατροί θέλουν να χειρουργήσουν. Χειρουργικές αίθουσες δεν υπάρχουν», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των λιστών αναμονής έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο -όπως επισημαίνουν νοσοκομειακές πηγές- πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί, λόγω τεχνολογικών προσκομμάτων.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοχιαδάκης: Ο αιφνίδιος θάνατος και η σημασία της πρόληψης

Απογευματινά χειρουργεία: Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις – Οι προβληματισμοί

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19

gazzetta
gazzetta reader insider insider