Αλλάζει η διαχείριση φαρμάκων στο ΕΣΥ - Κεντρικός αγοραστής η ΕΚΑΠΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει η διαχείριση φαρμάκων στο ΕΣΥ - Κεντρικός αγοραστής η ΕΚΑΠΥ
Για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων στο ΕΣΥ αναμένονται από 1/1/2023. Με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα στη Βουλή, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) γίνεται κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ κ. Άρης Αποστόλου, μιλώντας τη Δευτέρα στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών και η πληρωμή θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών.

Οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα τίθενται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα Νοσοκομεία όσο και οι Φαρμακευτικές εταιρείες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για τις εξής 3 κατηγορίες φαρμάκων:

• Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα).
• Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023).
• Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.

Σήμερα τα 107 Δημόσια Νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα από περίπου 120 φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες λειτουργίας τους με απευθείας παραγγελίες ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών που τρέχει η ΕΚΑΠΥ για ορισμένα γενόσημα. Η τιμολόγηση των προμηθειών αυτών γίνεται μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα και είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 40.000 τιμολόγια!

Στην πράξη παρατηρούνται ορισμένα σοβαρά προβλήματα:

• Η καθυστέρηση των πληρωμών στις εταιρείες είναι μεσοσταθμικά στους 10-12 μήνες από την παράδοση.
• Η έκδοση του Rebate και του Clawback καθυστερεί λόγω του πλήθους των παραστατικών και της κατακερματισμένης διαδικασίας.
• Είναι εξαιρετικά δυσχερής η παρακολούθηση των εμπιστευτικών εκπτώσεων.

«Με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και πλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνονται εντός 90 ημερών. Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση των πόρων», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ε. Χουλιάρα (AstraZeneca) στο Insider: Αναγκαιότητα η στήριξη της καινοτομίας στο Φάρμακο

Κοντοζαμάνης: «Υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα στην υγεία» - Οι 5 τομείς με δυνατότητες ανάπτυξης

Διαγνωστικές εξετάσεις: Από τις 20 Δεκεμβρίου τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των αποτελεσμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider