Κορονοϊός: Μελέτη αποκαλύπτει τον κίνδυνο για τους καπνιστές ανάλογα με το πόσο καπνίζουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Μελέτη αποκαλύπτει τον κίνδυνο για τους καπνιστές ανάλογα με το πόσο καπνίζουν
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα για τις πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος στον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, έως τώρα, ήταν αντικρουόμενα

Αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν με Covid-19 διατρέχουν οι καπνιστές, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Thorax.

Μάλιστα, ο κίνδυνος σχετίζεται με το πόσο καπνίζουν, όπως αποκαλύπτει η πρώτη του είδους μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα για τις πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος στον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, έως τώρα, ήταν αντικρουόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν επιδημιολογικά και γενετικά δεδομένα 421.469 συμμετεχόντων προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και COVID-19.

Από αυτούς οι 1.649 είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, οι 968 είχαν χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι 444 είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω COVID-19. Το 59% δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ενώ περισσότεροι από το 37% ήταν πρώην καπνιστές και το 4% ήταν νυν καπνιστές.

Μεταξύ των νυν καπνιστών, το 71% κάπνιζαν λίγο έως μέτρια (1 έως 19 τσιγάρα ημερησίως) και το 29% ήταν μανιώδεις καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα ή ένα πακέτο την ημέρα).

Αυξημένος ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν κάπνισαν ποτέ, οι νυν καπνιστές είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid, με τον κίνδυνο να επηρεάζεται από τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν.

Όπως αποκάλυψε η μελέτη, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος σε όσους κάπνιζαν 1-9 τσιγάρα ημερησίως, 5,91 φορές μεγαλύτερος σε όσους κάπνιζαν 10-19 τσιγάρα την ημέρα, 6,11 φορές μεγαλύτερος στους μανιώδεις καπνιστές.

"Ένοχα" και τα γονίδια

Όσοι έφεραν γονίδια που σχετίζονται με αυξημένη επιρρέπεια στο κάπνισμα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να τους μολύνει ο κορονοϊός, να νοσηλευτούν και να έχουν αρνητική έκβαση της νόσου, όπως έδειξαν οι γενετικές αναλύσεις.

Ειδικότερα, οι νυν καπνιστές με γενετική προδιάθεση να αρχίσουν το κάπνισμα είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με κορονοϊό και 60% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία.

Αντίστοιχα, οι μανιώδεις καπνιστές που είχαν και γενετική προδιάθεση στο κάπνισμα, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με κορονοϊό, 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω COVID-19, 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τελικά τη ζωή τους από τη νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου σοβαρής COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φρένο» στη μείωση του καπνίσματος έβαλε η πανδημία

Κορονοϊός: 2.130 τα νέα κρούσματα για το 24ωρο – 323 οι διασωληνωμένοι, 47 νέοι θάνατοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider