Κορονοϊός: «Σαμποτάζ» στην εθνική προσπάθεια πλαστά πιστοποιητικά και αντιεπιστημονικές απόψεις

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Σαμποτάζ» στην εθνική προσπάθεια πλαστά πιστοποιητικά και αντιεπιστημονικές απόψεις
Εικονικοί εμβολιασμοί, πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και ψευδώς αρνητικά τεστ  αποτελούν κινητές υγειονομικές βόμβες που, σε συνδυασμό με τη διασπορά αντιεπιστημονικών απόψεων, σαμποτάρουν την εθνική προσπάθεια

Με ένα φαινόμενο που υπονομεύει την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, λίγο πριν ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την πτώση της θερμοκρασίας, που ευνοούν τη διασπορά του ιού.

Εικονικοί εμβολιασμοί, πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και ψευδώς αρνητικά τεστ αποτελούν κινητές υγειονομικές βόμβες που, σε συνδυασμό με τη διασπορά αντιεπιστημονικών απόψεων, σαμποτάρουν την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την υγειονομική κρίση, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει τα… δόντια της.

Ανεμβολίαστοι πολίτες κυκλοφορούν ως εμβολιασμένοι, άλλοι κινούνται ως ανοσοποιημένοι χωρίς να έχουν νοσήσει, ενώ «τσαρλατάνικες» απόψεις διαμορφώνουν το κατάλληλο έδαφος για την εφαρμογή των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία πρακτικών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους παραβάτες αλλά και άλλους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και δυνητικά στις σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19. Σε κίνδυνο βρίσκονται, όμως, και εμβολιασμένοι, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν επαρκή ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Πέραν τούτου, εάν οι έρευνες φέρουν στην επιφάνεια έναν μεγάλο αριθμό παραβάσεων, τότε η δυνητική επίπτωση στην πανδημία ενδέχεται να λάβει… άλλες διαστάσεις, σε μία περίοδο που η κοινωνία και η οικονομία προσπαθούν να συνέλθουν από τα απανωτά lockdowns και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι μεταξύ αυτών που φέρουν πιστοποιητικά «μαϊμού», είτε εμβολιασμού είτε νόσησης, βρίσκονται υγειονομικοί, ακόμη και απασχολούμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς.

Ξεκάθαρη και χωρίς καμία πρόθεση ανοχής είναι η θέση του υπουργείου Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη να δηλώνει κατηγορηματικά ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών θα βλέπουν το δρόμο της εξόδου:

«Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα», αναφέρει ο υπουργός Υγείας σε δήλωσή του.

Μείζον θέμα αποτελεί, ωστόσο, και το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εμβολιαστική διαδικασία και παρασύρουν τους ευκολόπιστους, την ώρα που οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι αρχές έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσουν τα νούμερα, πριν το άνοιγμα των σχολείων και η πτώση της θερμοκρασίας ανεβάσουν επικίνδυνα τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν θέσει σε συναγερμό τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία αναζητούν επιπλέον δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να κλείσει η «τρύπα» που υπάρχει στο σύστημα ελέγχου της επιχείρησης «Ελευθερία».

Προκειμένου να προληφθεί το φαινόμενο ψευδούς δήλωσης νόσησης, η Επιτροπή Επιδημιολόγων αποφάσισε, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, ότι το θετικό τεστ σε υπόχρεους εμβολιασμού που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιβεβαιώνεται εντός 24ων ωρών. Το νέο τεστ θα πρέπει να διενεργείται σε διαφορετική και απαραίτητα δημόσια δομή υγείας.

Επεκτείνονται οι έρευνες

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και παράλληλα με τους εσωτερικούς ελέγχους στις υγειονομικές δομές διεξάγεται έρευνα, η οποία επεκτείνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα.

Στη διαδικασία συμμετέχει και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού στην Καρδίτσα καθώς και περιπτώσεις σε άλλα δύο νοσοκομεία: το Μαμάτσειο της Κοζάνης και το «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία έχει αναλάβει να διαπιστώσει αφενός εάν πρόκειται για κεντρικό κύκλωμα που έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη τη χώρα, αφετέρου αν οι παραβάσεις υποκινούνται από οικονομικά κίνητρα.

Παράλληλα, «τρέχουν» προληπτικοί έλεγχοι σε 10 περιοχές της χώρας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Προκειμένου να μπει «φρένο» στο επικίνδυνο φαινόμενο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ζήτησε με σχετική εγκύκλιο από του εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών όλης της χώρας να ερευνάται οποιαδήποτε καταγγελία για πλαστά πιστοποιητικά.

Στον εισαγγελέα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών

Χθες, Τετάρτη, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών απευθύνθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να παρέμβει κατά όλων όσοι εμπλέκονται δημοσίως σε αντιεπιστημονικές δηλώσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων, σχετικά με την COVID-19 ή με τα εμβόλια κατά της νόσου, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες, με δυνητικές αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και στην έκβαση της πανδημίας.

Ο Σύλλογος εκτιμά ότι οι αντιεπιστημονικές απόψεις και πρακτικές προέρχονται κυρίως από κακή εκτίμηση ή έλλειψη γνώσης ή ακόμα και από συστηματική παραποίηση των επιστημονικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καλεί τους πολίτες να εμπιστεύονται την επιστήμη όπως εκφράζεται αρμοδίως και τον θεράποντα ιατρό τους, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα (>95%) των ιατρών εμπιστεύονται και συστήνουν τον εμβολιασμό ως το κυρίαρχο όπλο κατά της πανδημίας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οποιοσδήποτε ιατρός εκφράζει αντιεπιστημονικές απόψεις παραβιάζει τον όρκο του, την επαγγελματική του υπόσταση και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Πάντως, με αφορμή τις εξελίξεις, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι ουδεμία τέτοια καταγγελία για γιατρούς μέλη του έχει περιέλθει στην αντίληψη του, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες «απαράδεκτες αξιόποινες πράξεις» θα εξαντλήσει την αυστηρότητα του.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει και βρίσκεται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Φωτογραφία: Getty/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εικονικός εμβολιασμός: Νέος «βραχνάς» για το υπουργείο Υγείας

Πλεύρης: Απολύσεις και πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο «Γεννηματάς»

gazzetta
gazzetta reader insider insider