EMA: Πολύ νωρίς για να αποφασισθεί αν θα χρειασθούν περισσότερες από δύο δόσεις των εμβολίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EMA: Πολύ νωρίς για να αποφασισθεί αν θα χρειασθούν περισσότερες από δύο δόσεις των εμβολίων
AstraZeneca emvolio
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων για τον κορονοϊό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre και συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Pfizer και η BionTech πρόκειται να αναπτύξουν ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, όπως ανακοίνωσαν, ενώ σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως οι δύο εταιρείες είναι οι πρώτες οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο εμβόλιο κατά της Δέλτα, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στην περίπτωση που μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου είναι ενθαρρυντικά. Η έξτρα δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αύξησε την ισχύ των αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού και κατά της παραλλαγής Βήτα («νοτιοαφρικανικής») κατά πέντε έως δέκα φορές.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider