Ερευνητές εντόπισαν δεκάδες δυνητικές θεραπείες κατά της Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερευνητές εντόπισαν δεκάδες δυνητικές θεραπείες κατά της Covid-19
Μεταξύ των 90 ενώσεων που «προκρίθηκαν», οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Scripps Research εντόπισαν 4 κλινικά εγκεκριμένα φάρμακα και 9 ενώσεις σε άλλα στάδια ανάπτυξης, με ισχυρή δυνατότητα να επαναπροσδιοριστούν ως "από του στόματος" θεραπείες για την COVID-19

Ενενήντα υπάρχοντα ή "υποψήφια" φάρμακα με αντι-ική δράση κατά του κορονοϊού, έχουν εντοπίσει επιστήμονες, μέσα από τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων, που αποτελείται από εγκεκριμένα φάρμακα αλλά και πειραματικές ενώσεις που θεραπεύουν μολυσματικές ασθένειες.

Η βάση ReFRAME (Repurposing, Focused Rescue and Accelerated Medchem), περιέχει περισσότερα από 12.000 φάρμακα, τα οποία δοκιμάστηκαν κατά του SARS-CoV-2 στο εργαστήριο, είτε ως μεμονωμένες θεραπείες, είτε συνδυαστικά.

Μεταξύ των 90 ενώσεων που «προκρίθηκαν», οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Scripps Research εντόπισαν 4 κλινικά εγκεκριμένα φάρμακα και 9 ενώσεις σε άλλα στάδια ανάπτυξης, με ισχυρή δυνατότητα να επαναπροσδιοριστούν ως "από του στόματος" θεραπείες για την COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, στις 3 Ιουνίου, στο περιοδικό Nature Communications.

Από τα φάρμακα που εμπόδισαν τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού σε ανθρώπινα κύτταρα, 19 βρέθηκαν να συνεργάζονται ή να ενισχύουν τη δράση του remdesivir, του εγκεκριμένου αντι-ιικού φαρμάκου κατά της COVID-19.

«Ενώ έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19, εξακολουθούμε να στερούμαστε εξαιρετικά αποτελεσματικά αντι-ιικά φάρμακα, που μπορούν να αποτρέψουν τις μολύνσεις COVID-19 ή να τις εμποδίσουν να επιδεινωθούν», αναφέρει ο Peter Schultz, PhD, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Scripps Research.

«Έχουμε εντοπίσει πολλά υποσχόμενα φάρμακα και αξιοποιούμε τα ευρήματά μας για την ανάπτυξη βελτιστοποιημένων αντ-ιικών που θα είναι πιο αποτελεσματικά έναντι του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών και στελεχών ανθεκτικών στα φάρμακα, καθώς και έναντι άλλων κορονοϊών που υπάρχουν ή ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον», προσθέτει.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης δοκιμάστηκαν περισσότερα από 12.000 φάρμακα, σε δύο διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων κυττάρων που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Μετά από 24 ή 48 ώρες, μέτρησαν το επίπεδο της ιογενούς λοίμωξης στα κύτταρα για να προσδιορίσουν εάν τα φάρμακα εμπόδισαν τον ιό να αναπαραχθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφάρμοσαν δύο φάρμακα τη φορά, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι ενώσεις θα λειτουργούσαν μαζί κατά του ιού.

«Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές αντι-ιικές στρατηγικές είναι τα κοκτέιλ, στα οποία οι ασθενείς λαμβάνουν αρκετά διαφορετικά φάρμακα για την καταπολέμηση της λοίμωξης, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων από τον HIV», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Από τις χιλιάδες φαρμάκων που εξετάστηκαν, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 90 ενώσεις που εμπόδισαν τον SARS-CoV-2 να αναπαραχθεί σε τουλάχιστον μία από τις ανθρώπινες κυτταρικές σειρές. Από αυτές, οι 13 είχαν τη μεγαλύτερη προοπτική να επαναπροσδιοριστούν ως θεραπείες κατά της COVID-19, με βάση τη δραστικότητά τους, την ανεξάρτητη από την κυτταρική γραμμή δράση ή έναν πιθανό μηχανισμό δράσης, τις φαρμακοκινητικές ιδιότητες και το προφίλ ασφάλειας στον άνθρωπο.

Τέσσερα από τα φάρμακα – η αλοφαντρίνη, η νελφιναβίρη, η σιμεπρεβίρη και η μανιδιπίνη - έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA και άλλα εννέα βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης.

Οι ερευνητές βρήκαν 19 φάρμακα που είχαν πρόσθετο αποτέλεσμα όταν χορηγήθηκαν σε συνδυασμό με remdesivir, το αντι-ιικό που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead και έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19.

«Το πιθανό πλεονέκτημα μιας θεραπευτικής στρατηγικής που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό φαρμάκων είναι ότι η λήψη χαμηλότερης δόσης οποιουδήποτε φαρμάκου, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών αυτού του φαρμάκου», επισημαίνει η Malina Bakowski, PhD, επικεφαλής συγγραφέας στο άρθρο του Nature Communications και κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της Καλιφόρνιας (Calibr).

Δύο επιπλέον φάρμακα φάνηκε ότι έχουν συνεργική δράση με το remdesivir, που σημαίνει ότι αύξησαν την ικανότητά του να καταστέλλει τον ιό. Αυτά τα δύο φάρμακα ήταν η ριβοπρίνη, μια ένωση που έχει δοκιμαστεί ως προληπτική αγωγή για τη ναυτία και τη χειρουργική λοίμωξη και η 10-δεαζαμινοπτερίνη, ένα παράγωγο του βιταμινικού φολικού οξέος.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τα υποψήφια φάρμακα που παρουσίασαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην κυτταρική καλλιέργεια και σε ανθρώπινα κύτταρα ιστού καθώς και σε ένα μοντέλο ζώου για να προσδιορίσουν ποια είναι πιο πιθανό να «δουλέψουν» σε ανθρώπους.

«Τα αποτελέσματα από τους κυτταρικούς προσδιορισμούς και τα ζωικά μοντέλα είναι πολύ ελπιδοφόρα και η ανάγκη για θεραπείες κατά της COVID-19 παραμένει επείγουσα», σημειώνουν οι ερευνητές, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι έρευνες με τη μέγιστη επιμέλεια, προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider