Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα - Οι προορισμοί που χτυπούν κόκκινο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα - Οι προορισμοί που χτυπούν κόκκινο
Οι χειμερινοί προορισμοί που ξεχωρίζουν. Τα αστικά κέντρα και το Πήλιο. Ανοδικά τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ακμαία την όρεξη για αποδράσεις διατηρούν οι Έλληνες την εφετινή εορταστική περίοδο, με την πλειονότητα αυτών να σχεδιάζει ταξίδια εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα αναμένεται να έχει ένταση τις δύο εβδομάδες των εορτών, με τους ξενοδόχους των ορεινών προορισμών να επισημαίνουν ότι το στοίχημα για χειμερινή τουριστική περίοδο 130 ημέρων δεν έχει επιτευχθεί.

Υψηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς

Οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί παρουσιάζουν υψηλές για την εποχή πληρότητες, της τάξης του 50%-60%, ανάλογα με τον προορισμό. Καθώς βέβαια, πλησιάζουμε στο εορταστικό δεκαπενθήμερο, η ζήτηση θα κορυφώνεται με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι θα φτάσουν και στο 100%, οδηγώντας στην καλύτερη εορταστική περίοδο των τελευταίων χρόνων.

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα σε προορισμούς πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα, όπου η ζήτηση φτάνει ήδη το 80% αλλά και στις περιοχές που έχουν επενδύσει στα Χριστούγεννα δημιουργώντας Θεματικά Πάρκα, όπως η Δράμα με την Ονειρούπολη και τα Τρίκαλα με το Πάρκο των Ξωτικών.

Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται βέβαια και οι κρατήσεις για άλλες περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, την Κόνιτσα και το Μέτσοβο. Σε αυτούς τους προορισμούς η ζήτηση κινείται στο 80-%-90% για την ενδιάμεση Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εβδομάδα ενώ πέφτει στο 50% την εβδομάδα των Φώτων, με τους ξενοδόχους να προσδοκούν σε χιονοπτώσεις έτσι ώστε να καλυφθούν και τα κενά που παρατηρούνται σήμερα.

Δυναμική επιστροφή παρατηρείται και στο Πήλιο, προορισμός που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν είχε ανακτήσει τους τουριστικούς του ρυθμούς. Οι κρατήσεις φτάνουν ήδη το 50% και αναμένεται την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να φτάσουν και το 100%. Δεδομένου δε ότι υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν επαναλειτουργήσει ή δεν έχουν ανοίξει αφού δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτές, οι κρατήσεις διαμοιράζονται στις υπό λειτουργία μονάδες οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά πληροτήτων.

Εκτός από τους ορεινούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας και όσους διαθέτουν θεματικά πάρκα, που έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους, έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την Πρωτοχρονιά. Η κίνηση σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται κι από διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό συμβάλλει η ενισχυμένη συνδεσιμότητα των αεροδρομίων, ενώ στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης οδηγούν και οι τιμές, οι οποίες παρατηρούνται αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 5%-10%, με πολλούς ξενοδόχους να έχουν απορροφήσει μέρος του πολύ υψηλότερου λειτουργικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για το σύνολο της χειμερινής σεζόν, η οποία στην περίπτωση της χώρας μας διαρκεί 135-140 ημέρες, οι πληρότητες δεν επαρκούν με τους ξενοδόχους να επισημαίνουν ότι «η περίοδος των εορτών αφορά μόλις 15 ημέρες, δηλαδή το 10% του συνόλου της σεζόν. Για να καταστεί βιώσιμη μια επιχείρηση θα πρέπει το 10% να φτάσει στο 40%-45%».

Στο κόκκινο οι κρατήσεις στα Airbnb

Συνεχίζοντας την καλή πορεία της θερινής περιόδου, υψηλή ζήτηση καταγράφεται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις προαναφερθείσες περιοχές. Για παράδειγμα στην Αράχωβα οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 73%, στο 95% φτάνουν στα Ιωάννινα, ενώ σχεδόν γεμάτα είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Σε Δημητσάνα, Βυτίνα Στεμνίτσα αλλά και σε μικρά χωριά του νομού Αρκαδίας οι κρατήσεις φτάνουν κοντά στο 100% ενώ στην Καλαμάτα φτάνουν στο 70%. Σχεδόν γεμάτοι είναι και οι προορισμοί σε Καρπενήσι, Καλαμπάκα, ενώ υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται και στην Έδεσσα (96%), στη Φλώρινα (96%) και στη Βέροια (95%).

Αποδράσεις στο Εξωτερικό

Πέρα από την Ελλάδα βέβαια, την τιμητική τους φαίνεται να έχουν φέτος και οι προορισμοί του εξωτερικού. Τα ταξίδια εκτός Ελλάδος μάλιστα ενδέχεται φέτος να ξεπεράσουν και τα προπανδημικά επίπεδα, με τους Έλληνες να επισκέπτονται τόσο την Ευρώπη όσο και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς των ημερών συγκαταλέγονται η Πράγα, η Βιέννη και η Βουδαπέστη, η Κωνσταντινούπολη αλλά και το Λονδίνο και η Βαρκελώνη. Έντονο ενδιαφέρον διαπιστώνεται και για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας, σε προορισμούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλικός (ΞΕΕ): Ο τουρισμός είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας

Σε περισσότερους δικαιούχους απευθύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν και της ενίσχυσης της χειμερινής περιόδου

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider