Ψηφιακό σπριντ από... χαμηλή αφετηρία κάνουν οι ελληνικές ΜμΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφιακό σπριντ από... χαμηλή αφετηρία κάνουν οι ελληνικές ΜμΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη DESI για την ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ταχύτατα βήματα προόδου, αλλά από διαφορετική αφετηρία, πραγματοποιούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, όπως μαρτυρά η έκθεση προόδου για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030. Βάσει αυτής, η ψηφιακή πρόοδος αποτελεί κεκτημένο αλλά τα επίπεδα της ψηφιακής ωριμότητας απέχουν ακόμα από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές μας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ελληνικές ΜμΕ τρέχουν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό πέντε φορές πιο γρήγορα έναντι του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τον ετήσιο ρυθμό αύξηση να φτάνει το 13,9% στην περίπτωση της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, παρότι το 53,42% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας διαθέτει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι του 41,21% των ΜμΕ προ διετίας, ο αντίστοιχος μέσος όρος των ΜμΕ στην ΕΕ ανέρχεται στο 73%, υπογραμμίζοντας την υστέρηση που παραμένει.

Η εικόνα είναι πανομοιότυπη αν ληφθεί υπόψη το ποσοστό των επιχειρήσεων που διαθέτουν υψηλή ή πολύ υψηλή ψηφιακή ένταση. Το εν λόγω ποσοστό στην περίπτωση της χώρας μας φτάνει στο 18,75% των ΜμΕ όταν στην ΕΕ είναι σχεδόν διπλάσιο κι ανέρχεται σε 32,66%.

Η εικόνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Έντονη υστέρηση παρατηρείται και στην περίπτωση της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και τα data analytics. Το 2024 μόλις το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων έκανε χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση παρότι το ποσοστό τριπλασιάστηκε έναντι του 2023, παρέμεινε χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει στο 13,5%.

Ειδικά στην περίπτωση των κρίσιμων ψηφιακών τεχνολογιών τα στοιχεία μαρτυρούν κι ένα χάσμα μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων επιχειρηματικών σχημάτων, το οποίο όμως είναι μικρότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για την ακρίβεια, οι ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει την ΤΝ σε ποσοστό 24% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ΜμΕ φτάνει στο 9,5%, όπως προαναφέρθηκε. Το χάσμα μεταξύ των δύο ανέρχεται σε 14,74 ποσοστιαίες μονάδες, παραμένει όμως σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που φτάνει τις 28,5 μονάδες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες κρίσιμες ψηφιακές τεχνολογίες όπως το cloud όπου μόνο το 18% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το χρησιμοποιεί έναντι του 39% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Στην περίπτωση των data analytics, το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων έκανε χρήση τέτοιων εργαλείων πέρυσι, έναντι του 33% στην ΕΕ.

Σημαντική υστέρηση εμφανίζει η χώρα και στους ειδικούς ΤΠΕ. Οι ειδικοί στην Πληροφορική, σύμφωνα με την έκθεση, αντιστοιχούν στο 2,5% του εργατικού δυναμικού έναντι του 5% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Το ποσοστό αυξάνεται με ρυθμό παρόμοιο με τον ευρωπαϊκό (4,2%), αλλά παραμένει χαμηλό, γεγονός που λειτουργεί επιβαρυντικά στην ανταγωνιστικότητα και την ταχύτερη πορεία προς υψηλότερα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Οι «χρυσές» δουλειές των Αντετοκούνμπο – Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους βάζουν τρίποντο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Είδος υπό εξαφάνιση οι τρίτεκνοι στην Ελλάδα: Φόροι και χαμηλά επιδόματα φρενάρουν τη δημιουργία οικογένειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider