Nέα εποχή στα logistics φέρνουν 5G και Τεχνητή Νοημοσύνη – Η περίπτωση του 5G Supply Center της Huawei στην Ολλανδία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέα εποχή στα logistics φέρνουν 5G και Τεχνητή Νοημοσύνη – Η περίπτωση του 5G Supply Center της Huawei στην Ολλανδία
Μηχανήματα μεταφοράς που κινούνται αυτόνομα, συστήματα που διαχειρίζονται την κυκλοφορία των εμπορευμάτων με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και έξυπνες συσκευές που ελέγχουν τις παραγγελίες.

Αποστολή στην Ολλανδία, Κώστας Κετσιετζής

Μηχανήματα μεταφοράς που κινούνται αυτόνομα, συστήματα που διαχειρίζονται την κυκλοφορία των εμπορευμάτων με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και έξυπνες συσκευές που ελέγχουν τις παραγγελίες ώστε αυτές να κατευθύνονται χωρίς προβλήματα σε 40 διαφορετικές χώρες.

Όλα αυτά, μαζί με την δύναμη των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς (5G) συνθέτουν την εικόνα του Industry 4.0 στον κλάδο των logistics όπως εφαρμόζεται ήδη στο Smart Supply Center 5G της Huawei στο Waalwijk της Ολλανδίας. Απαραίτητος συνδετικός κρίκος, το δίκτυο κινητής πέμπτης γενιάς (5G), το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία των συστημάτων με χαμηλή απόκριση (latency) και σε υπερυψηλές ταχύτητες.

Το 5G Supply Center στην Ολλανδία είναι ένα από τα τέσσερα κέντρα εφοδιασμού που διαθέτει η Huawei παγκοσμίως και καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, παραδίδοντας περισσότερα από μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα προϊόντων κάθε χρόνο.

Όπως εξήγησε ο Sandor Papp, αναπληρωτής επικεφαλής του European Supply Center της Huawei κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής, στο κέντρο εφοδιασμού λειτουργεί ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G που καλύπτει περίπου το ήμισυ της περιοχής και κάθε συνδεδεμένη συσκευή, μεταφορική ή άλλη, μπορεί να αξιοποιήσει ταχύτητες 2 Gbps. «Σε συνδυασμό με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το 5G μας προσφέρει ταχύτερες δυνατότητες διακίνησης προϊόντων και περισσότερο ακριβείς και ποιοτικές παραδόσεις στους πελάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 5G διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, επιτρέποντας τα αυτόνομα οχήματα, τον ποιοτικό έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη και την απομακρυσμένη συντήρηση με τη βοήθεια AR.

Supply: Αυτόνομο μηχάνημα μεταφοράς εμπορευματών στο Supply Center
Αυτόνομο μηχάνημα μεταφοράς εμπορευμάτων στο Supply Center

Τα δύο «κλειδιά» για το μέλλον και οι προκλήσεις

Η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση είναι δύο μεγάλες τάσεις -κλειδιά για το μέλλον της βιομηχανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο 5G Supply Center την προηγούμενη Τετάρτη η Vicky Zhang, Αντιπρόεδρος Εταιρικής Επικοινωνίας της Huawei. «Οι δύο αυτές τάσεις αλλάζουν γρήγορα τη ζωή μας με την εφαρμογή νεών τεχνολογιών όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing, οδηγώντας μας σε έναν πιο έξυπνο κόσμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του European Supply Center η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, με μείωση λειτουργικού κόστους και βελτίωση αποτελεσματικότητας κατά τουλάχιστον 20%. Όμως οι νέες εφαρμογές δεν έρχονται χωρίς προκλήσεις, για αυτό λόγο η Huawei συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος στην Παγκόσμια Συμμαχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Βιομηχανία και την Κατασκευή (AIM Global) του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO).

Unido: Ana Paula Nishio de Sousa, Chief of Digital Transformation and AI Strategies στον UNIDO
Vicky Zhang, Αντιπρόεδρος Εταιρικής Επικοινωνίας της Huawei

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η Ana Paula Nishio de Sousa, Επικεφαλής Στρατηγικών Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης του UNIDO, τόνισε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς υπογραμμίζοντας ότι βασικές αρχές είναι η συμπεριληψιμότητα και η αειφορία. «Αυτό σημαίνει συμμετοχή όλων των τομέων της κοινωνίας, να μην αφήνουμε κανέναν πίσω. Η αειφορία αναφέρεται στην προστασία από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας. Η AIM Global ακολουθεί αυτές τις αρχές. Είναι μια συνεργασία ανοιχτή για όλους, για τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανικές ενώσεις. Είναι απαραίτητες αρχές για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανία ώστε να την καταστήσουμε χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμφιαλωμένο νερό: Τι «ψάχνουν» Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης, Καραμούζης – Οι κινήσεις ματ στην επενδυτική σκακιέρα

Οι τρεις άξονες του deal Attica Group και ΟΝΕΧ – Πότε θα μπει στα σκαριά το πρώτο πλοίο

Πώς προχωρά η ανάπτυξη της OK Anytime Market – Το στοίχημα της Βόρειας Ελλάδας και οι στόχοι του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider