Σεισμός τώρα: Η Google σε ειδοποιεί αστραπιαία

Χρυσάνθη Ζησιμοπούλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός τώρα: Η Google σε ειδοποιεί αστραπιαία
Πως το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σεισμικής δραστηριότητας της Google προς Android συσκευές μπορεί να σώσει ζωές.

Έρχονται απρόβλεπες στιγμές της καθημερινότητας που γίνεται αντιληπτό το πόσο έχει βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας ως Έλληνες και ως πολίτες μέσω του ψηφιακού κόσμου. Αδιαμφισβήτητα εφαρμογές όπως το gov.gr έχουν «επαναστατήσει» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε σε ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα.

Ωστόσο χθες με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Νότια Εύβοια κατέστη σαφές το πως το ψηφιακό περιβάλλον μπορεί να ενημερώσει και να προστατεύσει ζωές. Και όλα αυτά χάρη στο σύστημα της Google για τη έγκαιρη ειδοποίηση σεισμικής δραστηριότητας προς όλα τα Android κινητά, που είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.

Το feature της Google για όλες τις Android συσκευές ξεκίνησε πιλοτικά στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, το καλοκαίρι του 2020. Το εργαλείο, αναπτύχθηκε από κοινού με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ και την υπηρεσία της κυβέρνησης της πολιτείας, ούτως ώστε να στέλνει ειδοποιήσεις σε όλες τις συσκευές Android που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια τη στιγμή του σεισμού. Άλλωστε και λίγα δευτερόλεπτα ταχύτερης ενημέρωσης μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, καθώς δίνουν τον αναγκαίο χρόνο να μπορέσει ο πολίτης να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.

Πως λειτουργεί

Όπως αναφέρει η Google, όλα τα smartphones φέρουν επιταχυνσιόμετρα που λειτουργούν ως δέκτες σήματος για ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως όταν η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό, τότε αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της Google, καθώς και με τη σχετική γεωπολιτική τοποθεσία του σήματος. Τότε ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός. Αξίζει να αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος του δικτύου πληροφορίας των Android συσκευών, δεδομένου πως υπάρχουν πάνω από 2,7 δισ. ενεργοί χρήστες Android ανά την υφήλιο, βάσει στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός κολοσσός «επί της ουσίας “τρέχουμε” με ταχύτητα του φωτός (που είναι σχεδόν η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται τα σήματα από τα κινητά) έναντι της ταχύτητας ενός σεισμού. Και πάλι καλά για εμάς, η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ πιο γρήγορη». Παράλληλα, με τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας, η εταιρεία εμφανίζει alert στην πλατφόρμα του Google Search. Επομένως απλή αναζήτηση της λέξης «σεισμός» ή «σεισμός κοντά σε εμένα» θα εμφανίσει την ευρύτερη «εστία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνουν οι πωλήσεις των foldables smartphones

Η Google βάζει τέλος στον ανταγωνισμό για το Play Store - Deal 360 εκατ. δολ. με την Activision

gazzetta
gazzetta reader insider insider