Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά
Ήδη στο ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκονται αναρτημένα από την επόμενη εβδομάδα δύο νέα έντυπα: Η Δήλωση Απασχόλησης 6ης ημέρας αλλά και η Απολογιστική υποβολή ψηφιακών ωραρίων και υπερωριών μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σε περίπου δύο εβδομάδες ξεκινά η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας από επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Από 1ης Ιουλίου οι εν λόγω εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν στους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.

Ήδη στο ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκονται αναρτημένα από την επόμενη εβδομάδα δύο νέα έντυπα: η Δήλωση Απασχόλησης 6ης ημέρας, αλλά και η Απολογιστική υποβολή ψηφιακών ωραρίων και υπερωριών.

«Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η τετραήμερη εβδομάδα είναι η μαγική φράση για έναν κόσμο εργασίας που έχει σκοπό να φέρει περισσότερη ισορροπία μεταξύ ελεύθερου χρόνου και εργασίας καθώς και υψηλότερη παραγωγικότητα. Η Ελλάδα , ωστόσο, ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση και μεταβαίνει από πενθήμερη σε εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου» επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καθιερώνει την εξαήμερη εργασία».

Σύμφωνα με την FAZ η «χώρα σηκώνει τα μανίκια για να μπορέσουν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την έλλειψη εργατικού δυναμικού» προσθέτοντας ότι οι Έλληνες εργάζονται ήδη περισσότερο από τους ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες».

Πώς δηλώνεται η εξαήμερη εργασία

Η εφαρμογή της εξαήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, θα μπορεί να κάνει χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, αρκεί:

  • να έχει προ-δηλώσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία
  • να δηλώνεται, κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται και την 6η μέρα, θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους και 115% αν η 6η ημέρα εργασίας είναι αργία.

Τι ορίζει ο νόμος 5053/23

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 5053/23 η έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, θα ξεκινούσε ήδη από τον Μάρτιο του 2024, όταν θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ένταξής τους πήρε παράταση για τον Ιούλιο, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει και το σύστημα της 6ήμερης εργασίας.

«Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων, ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια, και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μια επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%», είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του νόμου.

Συνεπώς, από την ημέρα που θα ισχύσει η νέα διάταξη, επιτρέπεται η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με:

  • υποχρεωτική προ δήλωση της εργασίας αυτής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και
  • χωρίς την δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, ενώ
  • ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την 6η ημέρα απασχόλησης.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΑΝΗ: 354.231 νέες προσλήψεις τον Απρίλιο - Μία στις τρεις θέσεις αφορά νέους έως 29 ετών

Λίφτινγκ στην «Εργάνη» - Ευέλικτη προσέλευση εργαζομένων και αλλαγές σε υπερωρίες και άδειες

Τσακλόγλου: Πώς θα λειτουργήσει η εξαήμερη εργασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider