Εφορία: Επιστροφές φόρου εισοδήματος στο «άψε-σβήσε» - υποχρεωτική η δήλωση του IBAN

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Επιστροφές φόρου εισοδήματος στο «άψε-σβήσε» - υποχρεωτική η δήλωση του IBAN
Επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα είδαν τα χρήματα στο λογαριασμό τους. Ποιοι λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Τι ισχύει για τους συμψηφισμούς με άλλες οφειλές.

Σε χρόνο ρεκόρ επιστρέφει η ΑΑΔΕ το φόρο εισοδήματος που δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού. Σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους χωρίς φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται και μάλιστα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημέρα που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση. Περίπου 1 στους 4 φορολογούμενους είδε την ΑΑΔΕ να συμψηφίζει την επιστροφή φόρου εισοδήματος με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλες οφειλές.

Με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη (σ.σ. έχουν υποβληθεί 758.205 δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. ), η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη. Για άλλους 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ . Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ. Μέχρι στιγμή η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους ή στο 90,69% που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα.

Νέο καθεστώς

Το νέο καθεστώς που εφαρμόζει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

2. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.

3. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

ΙΒΑΝ

Για να λάβουν οι φορολογούμενοι την επιστροφή φόρου θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους. Συγκεκριμένα έχει γίνει υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου ενώ με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες «θυσίες» είναι πρόθυμοι να κάνουν οι υποψήφιοι προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο

Απόβλητα: Αλλάζει το τοπίο με «φόντο» συμβάσεις δισεκατομμυρίων – Στην ΤΕΡΝΑ «κλείδωσε» mega μονάδα στη Θεσσαλονίκη, αλλαγές στη ΣΔΙΤ

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές - Στα «πάνω» της η ζήτηση για το πετρέλαιο κίνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider