Τι αλλάζει στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα - Πότε επιτρέπεται επέκταση της χρονικής τους διάρκειας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα - Πότε επιτρέπεται επέκταση της χρονικής τους διάρκειας
Στο νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησής του όχι μόνο από το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ, αλλά και από άλλους εποπτευόμενους φορείς και υπουργεία όπου θα απασχολούνται οι άνεργοι

Αλλαγές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί:

  • δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησής του όχι μόνο από το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ, αλλά και από άλλους εποπτευόμενους φορείς και υπουργεία όπου θα απασχολούνται οι άνεργοι
  • καλύπτονται θέσεις όχι μόνο σε ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού αλλά και σε εποιπτευόμενα από αυτούς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ
  • προβλέπεται η χρονική επέκταση των συμβάσεων αντιπυρικής προστασίας, προσωρινής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών κ.α.

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν 8μηνη διάρκεια και απευθύνονται στους εγγεγραμμένους ανέργους που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής που αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.

Παράλληλα, τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Το άρθρο της τροπολογίας ορίζει πως:

«Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζει και καταρτίζει Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για κάλυψη κοινωνικών αναγκών, με αντικείμενο την απασχόληση των ανέργων απευθείας σε Δήμους, Περιφέρειες και σε εποπτευόμενα από αυτούς Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. και άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως σχολεία και νοσοκομεία, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενα από υπουργεία.

Ειδικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με απόφαση του αρμόδιου οργάνου τους μπορούν να απασχολούν ωφελούμενους ανέργους και στα εποπτευόμενα από αυτούς Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.. Τα Προγράμματα υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από πόρους του Ε.Σ.Π.Α., είτε με συγχρηματοδότηση από πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και εθνικούς άλλους πόρους, είτε με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, όπως κάθε Φορέα ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων, η Δ.ΥΠ.Α. μπορεί να επιχορηγείται από πόρους του εθνικού και του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ή του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή του κατά περίπτωση αρμόδιου ή συναρμόδιου υπουργείου, με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης.

Περαιτέρω, ο σχεδιασμός των ως άνω προγραμμάτων δύναται να περιλαμβάνει δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, με στόχο τη διευκόλυνση επανένταξής τους αγορά εργασίας.

Επιτρέπεται η επέκταση της χρονικής διάρκειας των άνω προγραμμάτων, στα οποία οι ωφελούμενοι απασχολούνται:

α) για αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων χώρας,

β) για τη λειτουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών, όπως χώρων υποδοχής ή/και ταυτοποίησης, προσωρινής φιλοξενίας
ή/και προσωρινής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και

γ) σε δήμους, περιφέρειες και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. χρηματοδότηση επιπλέον δαπάνης από τακτικό προϋπολογισμό, και από ίδιους πόρους Δ.ΥΠ.Α. και από Π.Δ.Ε. και από άλλους εθνικούς και άλλους πόρους.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η Δ.ΥΠ.Α. δύναται να καλύπτει από πόρους του προϋπολογισμού της τη χρηματοδότηση της χρονικής επέκτασης των παραπάνω προγραμμάτων, κατά το σκέλος των μη, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επιλέξιμων δαπανών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Δικαιοσύνης: Κοινωφελής εργασία έναντι φυλάκισης για ποινές κάτω από 2 έτη

Στοχευμένοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το 2024

Ποδαρικό με απολύσεις έκανε το 2024 - «Εξαφανίστηκαν» 226.998 θέσεις εργασίας τον «μαύρο» Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider