Φοροδιαφυγή: Ποιοι και πώς θα λάβουν έως 3.000 ευρώ – Σχεδόν 160.000 οι καταγγελίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοροδιαφυγή: Ποιοι και πώς θα λάβουν έως 3.000 ευρώ – Σχεδόν 160.000 οι καταγγελίες
Εξήντα «καρφώματα» την ημέρα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Πάνω από 150.000 καταγγελίες έχουν υποβάλει οι πολίτες από το κινητό τους μέσω της εφαρμογής «Appodixi».  

Στο φιλτράρισμα των χιλιάδων καταγγελιών για φοροδιαφυγή που έχουν υποβάλει οι πολίτες προχωρά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βάζοντας στο στόχαστρο επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπάρχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι καταγγελίες των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μέσω της εφαρμογής «Appodixi» που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους οι φορολογούμενοι έχουν αυξηθεί και ανέρχονται συνολικά σε 158.939. Συγκεκριμένα:

- Στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών από τις οποίες οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να καταγγέλλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα κρούσματα που σχετίζονται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, διαφθορά και παραβάσεις.

- Μέσω της εφαρμογής «Αppodixi» έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες. Μέχρι στιγμής την εφαρμογή «Αppodixi» έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες.

Οι φορολογούμενοι έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι των φορο-ελέγχων μέσω των καταγγελιών. Όσοι «καρφώνουν» περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi θα επιβραβεύονται με χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ. Η αμοιβή θα δίνεται αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών.

Πώς θα δοθεί η αμοιβή έως 3.000 ευρώ

Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής έχει ενεργοποιηθεί και προβλέπει τα εξής:

- Αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επιχείρησης μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

- Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

- Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi, η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ταμειακών μηχανών που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ώρα της ΔΕΗ – Το deal με τους αμπελώνες – Τα βλέμματα στην Ερυθρά Θάλασσα

Υποδομές: Τι έρχεται σε Μετρό και Προαστιακό

Τράπεζες: Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» και τα τραπεζικά ομόλογα – 26 εκδόσεις έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια 14 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider