Αυξήσεις μισθών σε 100.000 εργαζόμενους θα φέρουν οι τριετίες το 2024 - Πρόστιμα στους απείθαρχους εργοδότες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήσεις μισθών σε 100.000 εργαζόμενους θα φέρουν οι τριετίες το 2024 - Πρόστιμα στους απείθαρχους εργοδότες
Η καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας επηρεάζει από την Πρωτοχρονιά μόνο τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν το 2012) με τον κατώτατο μισθό και όσους έχουν ενεργή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Μισθολογικές αυξήσεις από 78 έως 234 ευρώ το μήνα φέρνει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το «ξεπάγωμα» των τριετιών από 1/1/2024.

Ωστόσο, παρότι η καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους, παρά μόνο 100.000 στην πρώτη φάση της.

Και αυτό γιατί η καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας επηρρεάζει από την Πρωτοχρονιά μόνο τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν το 2012) που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους έχουν ενεργή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας.

Για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 2012), η υποχρέωση του εργοδότη έρχεται εμπροσθοβαρώς, καθώς δεν ισχύει η αναδρομικότητα για την περίοδο 14/2/2012 έως και 31/12/2023.

Εκείνοι, δηλαδή που προσελήφθησαν μετά το 2012, που σημαίνει ότι είναι με ατομική σύμβαση και σε κάθε περίπτωση εργάζονται με τα ίδια χρήματα από την περίοδο πρόσληψής τους, θα «χτίσουν» την πρώτη τους τριετία από το 2024 έως το 2027, οπότε και θα λάβουν την πρώτη τους αύξηση κατά 10%.

«Οι τριετίες είναι απολύτως υποχρεωτικές, είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους. Ισχύει από 1/1/24 και άμεσα θα δουν κάποιοι άνθρωποι αύξηση στο μισθό τους. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο δεν θα είναι πολλοί, θα είναι περίπου 100.000. Προϊόντος του χρόνου όμως, στην τριετία θα φτάσει περίπου τις 600.000 -700.000 και μόλις κλείσει η τριετία θα τους πιάσει όλους» δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς τους ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, είτε στον κατώτατο, είτε σε αυτα που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε θα συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα ποσά.

Για παράδειγμα μισθωτός που αμείβεται με κλαδική σύμβαση η οποία προβλέπει ελάχιστο μισθό 950 ευρώ, αλλά εκείνος λαμβάνει 1.400 ευρώ ως οικειοθελή παροχή εργοδότη, δεν θα δει αύξηση στο επίδομα προϋπηρεσίας του καθώς ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει την αύξηση της προϋπηρεσίας με την οικειοθελή παροχή.

Τα πρόστιμα για τους απείθαρχους εργοδότες

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης, όσες επιχειρήσεις δεν δώσουν αυξήσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται, θα τους επιβληθεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας. «Η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην «Εργάνη» και φαίνεται η προϋπηρεσία του. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα. Η τριετία μπαίνει στον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει και ό,τι συνδέεται με τον κατώτατο».

Η ποινή για τους απείθαρχους εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας στο προσωπικό τους από την 1/1/2024 ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά εργαζόμενο, για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Μάλιστα η άρνηση πληρωμής των τριετιών μπορεί να θεωρηθεί ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και ο εργαζόμενος να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, διεκδικώντας, εκτός από τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές, και την αναλογούσα αποζημίωση απολύσεως.

Η καταβολή τους θα ελέγχεται πλέον από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) και θα αντιμετωπίζεται με την ίδια βαρύτητα της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, επιδόματος αδείας, επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεων για εργασία κατά τη νύχτα, αμοιβής εργασίας που παρέχεται κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας προσαυξημένη κατά 30% κλπ.

Όλες αυτές οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας επισείουν για τον εργοδότη επιτόπιο πρόστιμο ύψους 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, όπως θα ισχύει στο εξής και για τα επιδόματα προϋπηρεσίας.

Οι έλεγχοι για την καταβολή των τριετιών θα γίνονται κατόπιν όχλησης από τον θιγόμενο εργαζόμενο, είτε αυτεπάγγελτοι, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί η Αρχή για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι τριετίες «ξεπαγώνουν», θα ενισχυθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων

Δύο στους 3 εργαζόμενους δεν έλαβαν αύξηση μισθού φέτος - Δύσπιστοι για το αν θα ωφεληθούν από τις τριετίες

Εγκύκλιος για τις τριετίες: Πως καταβάλλονται οι αυξήσεις μισθών από 1/1/2024 - Ποιες συμψηφίζονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider