Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Οι πρώτοι δικαιούχοι θα μπουν στα νέα τους σπίτια το Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Οι πρώτοι δικαιούχοι θα μπουν στα νέα τους σπίτια το Μάρτιο
Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων ωφελούμενων στις κατοικίες του προγράμματος «Κάλυψη», μέσω του οποίου το Δημόσιο θα καταβάλει το σύνολο του ενοικίου για τη στέγαση ευάλωτων νέων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει μεταξύ άλλων τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων (σύμφωνα με το νόμο 5006/2022 για τη στεγαστική πολιτική, ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) και θα ακολουθήσει η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Δημοτικών φορέων που θα συμπράξουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» που θεσπίστηκε με το νόμο 5006/2022 βασίζεται, κατ’ αρχήν, στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα ανά την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Ήδη 579 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να συνεχίσουν να διαθέτουν τα σπίτια τους για τη στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος «Κάλυψη». Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι μισθώσεις θα εισπράττουν το σύνολο του μισθώματος από το Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση των όποιων επισκευών χρειαστούν.

Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δαπανών για ενοίκια και επισκευές των ακινήτων ενώ οι Δήμοι μεταξύ άλλων θα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, θα προτείνουν κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα στους ωφελούμενους, θα καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, θα μεριμνούν για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής, κ.ά.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο νόμος «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία» που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη στήριξη των αστέγων που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν δράσεις που εξασφαλίζουν ποιοτική στέγαση δωρεάν ή με χαμηλό κόστος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με έμφαση στους νέους. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης καθώς εξασφαλίζει σε εκατοντάδες ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια δωρεάν ποιοτική στέγη και τους διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν τη ζωή τους και τη δημιουργία οικογένειας, εφόσον το επιθυμούν. Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και με βάση τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη θα έχει άμεσα, απτά αποτελέσματα εντός του επόμενου μήνα οπότε οι πρώτοι δικαιούχοι θα μπουν στα καινούργια τους σπίτια».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Η ΚΕΔΕ αυτονόητα στηρίζει την προσπάθεια ΚΑΛΥΨΗ για τη στήριξη νέων οικογενειών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, μέσω του μηχανισμού των Δήμων που μέχρι σήμερα έτρεξε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που δίνει άμεσες λύσεις στα πρώτα βήματα αυτών των νοικοκυριών».

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, δήλωσε: «Το πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ, που θα υλοποιηθεί μέσω των Δήμων με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, έρχεται να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης βοηθώντας τα νέα ζευγάρια που είναι ωφελούμενοι του ΕΕΕ, ηλικίας 25-39 ετών. Δημιουργούμε ένα ακόμη δίχτυ ασφαλείας και προστασίας μέσω στοχευμένων πολιτικών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι δυο κινήσεις που σβήνουν τους φόρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για Κίνα: Η κρίση ακινήτων δεν έχει τελειώσει

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκινά η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider