Αναστολή σύμβασης Μαρτίου: Πότε δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ - Πότε πληρώνεται ο Φεβρουάριος

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστολή σύμβασης Μαρτίου: Πότε δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ - Πότε πληρώνεται ο Φεβρουάριος
Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού -με βάση τα 534 ευρώ- για τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Εντός του Σαββατοκύριακου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων 24ώρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προαναγγελθούν οι εργαζόμενοι από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, σε αναστολή μπορούν να τεθούν τον Μάρτιο όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου φέτος, ενώ οι αναστολές ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορoνοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με το λιανεμπόριο, καθώς και άλλους κλάδους που θα ανοίξουν με την άρση του lockdown (π.χ. κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κ.α.), εντός του Μαρτίου. Εφόσον ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις αυτές θα δηλωθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός Μαρτίου κλειστές και για άλλο χρονικό διάστημα πληττόμενες.

Όσο για τις πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού -με βάση τα 534 ευρώ- για τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου, σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας την προσεχή Δευτέρα.

Οι σημερινές πληρωμές

Πληρώνονται αύριο 2.959 δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού από υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος.

Πρόκειται για:

  • τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς οδηγούς για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020
  • τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020
  • τους απολυμένους λόγω του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ»

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Κωστή Χατζηδάκη εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ύψους 1.568.419, 00 € προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 2.959:

α) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών (μήνες Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 276.402 € στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 520.

β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού (μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος), προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.281.457 € στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 2.414.

γ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία από επιχείρηση-εργοδότη στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 10.560 € στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 25.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider