Νέες προϋποθέσεις για τις βεβαιώσεις μετακίνησης - Ποιοι εργαζόμενοι μένουν «εκτός»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες προϋποθέσεις για τις βεβαιώσεις μετακίνησης - Ποιοι εργαζόμενοι μένουν «εκτός»
Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Καθώς στο προηγούμενο lockdown του Νοεμβρίου η κίνηση στους δρόμους ήταν «κανονική» και δεν παρέπεμπε σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας, η κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει νέες προϋποθέσεις στις μετακινήσεις των εργαζομένων, αφαιρώντας από ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων τη δυνατότητα να κυκλοφορούν με βεβαιώσεις μετακίνησης.

Μετά από χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε πως όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είτε από το forma.gov.gr.

Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Επίσης, οι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες που κυκλοφορούσαν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στο προηγούμενο lockdown, πρέπει πλέον μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α» που εκδίδεται από το forma.gov.gr να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα μπλόκα της Αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, προκειμένου να ελέγχονται οι εργαζόμενοι με «μαϊμού» βεβαιώσεις, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία η αναστολή που μετακινούνται στους δρόμους ή βρίσκονται στον χώρο δουλειάς.

Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν νόμιμα και κανονικά στον φυσικό χώρο δουλειάς τους θα συνεχίσει να ισχύει ότι ισχύει και σήμερα, δηλαδή η παράλληλη χρήση της Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων τύπου Α από το forma.gov.gr και η βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Διαβάστε επίσης

Lockdown: Οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider