«Μαϊμού» αναστολές και τηλεργασία στο μικροσκόπιο του ΣΕΠΕ- Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαϊμού» αναστολές και τηλεργασία στο μικροσκόπιο του ΣΕΠΕ- Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι

Στο «μικροσκόπιο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) μπαίνουν από σήμερα όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν θέσει μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή σύμβασης, καθώς θα ελέγχονται όχι μόνο για ζητήματα εργατικής νομοθεσίας αλλά και για την εφαρμογή παρεμβάσεων που σχετίζονται με την διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι αρχικά θα είναι στοχευμένοι σε παραβατικούς κλάδους (με γνώμονα το ιστορικό των παραβάσεων και την συμμόρφωσή τους) και σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α., και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α.

Προτεραιότητα των ελεγκτών θα είναι ο εντοπισμός παραβάσεων που έχουν να κάνουν με την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις καταγγελίες για... δήθεν τηλεργασία, αλλά και για «μαϊμού» αναστολές, που εφαρμόζουν επιτήδειοι εργοδότες οι οποίοι δηλώνουν ψευδώς ότι κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων προκειμένου να λαμβάνουν τια κρατικές αποζημιώσεις.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει πως η αναστολή σύμβασης πρέπει πλέον να προαναγγέλλεται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και όχι να δηλώνεται εκ των υστέρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν αυθαιρεσίες εργοδοτών που απασχολούν κανονικά στη δουλειά τους εργαζόμενους αλλά μετά τους δηλώνουν σε αναστολή.

Ειδικά για τις αναστολές συμβάσεων του Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εργασίας επέτρεψε στους εργοδότες να τις δηλώσουν προκαταβολικά μέχρι και σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, καθώς δόθηκε μικρό περιθώριο λόγω της έκτακτης επιβολής απαγόρευσης λειτουργίας επιχειρήσεων το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ υποβάλλονται τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό κέντρο 15512 ή ηλεκτρονικά μέσω του site του ΣΕΠΕ.

Διαβάστε επίσης

Ταχυμεταφορές, υγεία, delivery οι κλάδοι με τις περισσότερες εργασιακές παραβάσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider