Ταχυμεταφορές, υγεία, delivery οι κλάδοι με τις περισσότερες εργασιακές παραβάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταχυμεταφορές, υγεία, delivery οι κλάδοι με τις περισσότερες εργασιακές παραβάσεις

Οι προτεραιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2021 σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ, Χαράλαμπο Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος. Στη σύσκεψη μετείχε και η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμος όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Σημείωσε ότι ειδικά στις σημερινές περιστάσεις της πανδημίας, η ελεγκτική λειτουργία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς το Σώμα, εκτός από την εργατική νομοθεσία, ελέγχει και θέματα που σχετίζονται με την διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων. Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία θα συνδράμει με κάθε μέσο το ΣΕΠΕ στην αποστολή του.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για το 2021, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη:

- Ο προγραμματισμός των ελέγχων καταστρώνεται με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α., και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α. Οι έλεγχοι - όπως έγινε και το 2020 - θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

- Παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

- Το επόμενο διάστημα το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας.

- Προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής Πληροφορικής που θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων με επιτόπου (μέσω διαδικτύου και φορητής συσκευής) εξακρίβωση των στοιχείων του ελεγχόμενου.

Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ υποβάλλονται τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό κέντρο 15512 ή ηλεκτρονικά μέσω του site του ΣΕΠΕ sepenet.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider