Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών Φεβρουαρίου - Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών Φεβρουαρίου - Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Εκπνέει σήμερα το χρονικό περιθώριο για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου, από τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι εργοδότες από τον Φεβρουάριο και στο εξής, θα δηλώνουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας στην «ΕΡΓΑΝΗ» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με την προαναγγελία της αναστολής καθίστανται ευκολότεροι οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για κρούσματα καταστρατήγησης του μέτρου.

Ήδη το ΣΕΠΕ ανακοίνωσε πως «πρωταθλητές» στην παραβατικότητα είναι συγκεκριμένοι κλάδοι όπως οι ταχυμεταφορές, η αποθήκευση, η υγεία, τα delivery, η τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α., προειδοποιώντας πως εκεί θα στοχεύσουν οι έλεγχοι που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ελεγκτές θα δίνουν έμφαση και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α. Οι έλεγχοι θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

Στο μεταξύ, σήμερα πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού– με βάση τα 534 ευρώ –για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε 19.627 καλλιτέχνες Επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.Συνολικά καταβάλλονται 19,7 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχεται επέκταση του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων

Την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επίδομα των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες αναστολής σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν σήμερα περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν καλύπτει όλους τους κλάδους που δοκιμάζονται από τα συνεχόμενα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό.

Για τον λόγο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν τη δεύρυνση των δικαιούχων, ώστε να στηριχτούν κλάδοι που δεν είναι δικαιούχοι -μέχρι στιγμής- καμίας στήριξης, όπως οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Η εν λόγω κατηγορία δεν έχει ούτε καν το δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης ώστε να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά ούτε και τα 50 ένσημα για δικαιωθούν οι εργαζόμενοι το Ταμείο Ανεργίας. Όσο λοιπόν δεν ανοίγουν οι χειμερινοί προορισμοί και δεν λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι.... τον επόμενο χειμώνα.

Προβληματισμός υπάρχει και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε catering, σε κέντρα και κτήματα εκδηλώσεων κ.α. που δεν είναι δικαιούχοι επιδομάτων, καθώς δεν έχουν τα αναγκαία ένσημα που θα τους εξασφάλιζαν ένα μίνιμουμ εισόδημα όπως αυτό που δίνει ο ΟΑΕΔ.

Το θέμα της επέκτασης της ενίσχυσης επαγγελματιών μέσω της καταβολής της ειδικής αποζημίωσης είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εστίαση και τουρισμός έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί τους να διεκδικούν «γενναία» οικονομική στήριξη για να επιβιώσουν έως ότου επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

Ταχυμεταφορές, υγεία, delivery οι κλάδοι με τις περισσότερες εργασιακές παραβάσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider