Επίδομα 534 ευρώ: Έρχεται επέκταση σε νέες κατηγορίες δικαιούχων - Ποιοι διεκδικούν αύξηση του ποσού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Έρχεται επέκταση σε νέες κατηγορίες δικαιούχων - Ποιοι διεκδικούν αύξηση του ποσού

Την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επίδομα των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες αναστολής σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν σήμερα περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν καλύπτει όλους τους κλάδους που δοκιμάζονται από τα συνεχόμενα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό.

Για τον λόγο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν τη δεύρυνση των δικαιούχων, ώστε να στηριχτούν κλάδοι που δεν είναι δικαιούχοι -μέχρι στιγμής- καμίας στήριξης, όπως οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Η εν λόγω κατηγορία δεν έχει ούτε καν το δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης ώστε να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά ούτε και τα 50 ένσημα για δικαιωθούν οι εργαζόμενοι το Ταμείο Ανεργίας. Όσο λοιπόν δεν ανοίγουν οι χειμερινοί προορισμοί και δεν λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι.... τον επόμενο χειμώνα.

Προβληματισμός υπάρχει και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε catering, σε κέντρα και κτήματα εκδηλώσεων κ.α. που δεν είναι δικαιούχοι επιδομάτων, καθώς δεν έχουν τα αναγκαία ένσημα που θα τους εξασφάλιζαν ένα μίνιμουμ εισόδημα όπως αυτό που δίνει ο ΟΑΕΔ.

Το θέμα της επέκτασης της ενίσχυσης επαγγελματιών μέσω της καταβολής της ειδικής αποζημίωσης είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εστίαση και τουρισμός έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί τους να διεκδικούν «γενναία» οικονομική στήριξη για να επιβιώσουν έως ότου επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους και δεσμεύθηκε να μελετήσει το ζήτημα, σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Ποιοι διεκδικούν αύξηση του επιδόματος

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που διεκδικούν αύξηση του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ειδικά σε κλάδους που ευδοκιμεί η εποχιακή απασχόληση, όπως η εστίαση και ο τουρισμός

Μάλιστα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας αναπλήρωση του μισθού τους, καθώς το επίδομα των 534 ευρώ δεν τους καλύπτει ούτε τα βασικά έξοδα διαβίωσης.

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), σχεδόν έναν χρόνο τώρα η πλειονότητα των εργαζομένων είναι με εισόδημα από μηδέν έως 534 ευρώ. «Σχεδόν 25.000 εργαζόμενοι είναι εκτός ρύθμισης εδώ και μήνες, ακόμα και τώρα στις νέες εξαγγελίες των παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας μένουν εκτός, όπως για παράδειγμα αυτοί που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν δικαιούνται νέα παράταση, γιατί πήραν ήδη μια τον Μάρτιο του 2020» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

«Δεν κατανοούμε πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας, δεν καλύπτονται με την ρύθμιση των 50 ενσήμων, χρειάζονται 80 ένσημα και πραγματικά αναρωτιόμαστε πού θα τα βρουν, αφού το 2020 δεν υπάρχουν 80 ημέρες εργασίας» υπογραμμίζει η ΠΟΕΕΤ.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν από τον υπουργό να αυξηθεί το επίδομα των 534 ευρώ, τονίζοντας πως «δεν γίνεται έναν χρόνο τώρα να έχουμε μειώσεις 50-60% στους μισθούς μας. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έτσι. Αναπλήρωση λοιπόν του μισθού μας, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς και τα ίδια οικονομικά δεδομένα».

Ποιοι πληρώνονται αύριο

Υπενθυμίζεται πως αύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου καταβάλλονται:

  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021
  • Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.
  • Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα 534 ευρώ – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021

Διαβάστε επίσης

Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι πότε δηλώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Την Πέμπτη έρχεται μεγάλη πληρωμή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider